Bra föreläsning

Idag har jag varit på en heldagsföreläsning i Linköping.
Den annordnades av Brukshundsklubben och studiefrämjandet.   Ämnet för dagen var :Påverkan eller åverkan.
Föreläsarna var:
Kerstin Malm som pratade mycket om vikten av empati och vilka behov och känslor som styr när vi väljer hund.
Hon berättade om flera intressanta forskningsrapporter, Dels om djur kan känna empati, vilket det tyder på att de kan.
Även om stress som motverkar empati. Undersökningar visar att folk blir mindre empatiska när man har dåligt med tid. Tex.  så  har det hänt flera olyckor där folk bara åker förbi, fast människor och djur ligger skadade.

Efter lunchen var det Björn Forkmans tur att prata om: Belöning, bestraffning och inlärning. Det var intressant att höra om lagring av minnen och varför hunden "glömmer" .

Det bästa var kvar till sist! Kent Svartberg. Humoristisk, strukturerad och väldigt lätt att lyssna på! Han pratade dels om att förstå och utveckla hundens personlighet, för att få ett lyckat slutresultat. Han pratade om optimistiska och pessimistiska hundar! Vi fick också höra om kritiken mot rangordningskonceptet och om vikten av mental träning!
När det gäller  mental träning hade han 3 tankeregler:

1. Träna dig i att se det som är påsitivt och leta inte bara äfter fel.   (Såg du alla rättstavade ord!!)
2. Skilj på resultatmål och prestationsmål. Prestationen kan du påverka och ha kontroll över, men resultatet påverkas av andra.
3.Ödsla inte energi på allt negativt som du inte kan påverka.

Sen fick vi höra en hel del om belöningsträning och se lite roliga filmsnuttar  som han spelat in. Mycket kul och givande.

Det var en toppendag! Fick även sällskap av Mia, Barbro, Anna och Malin från Vadstena BK, det var också kul!

Man utvecklar empati när man umgås med djur!  My och Vilma.

2 bilder

Hittade dessa två bilder, som jag skickade till en tävling en gång.
Temat var hundar som jobbar.
Nellie har ju vissa egenheter, som alla vet som känner henne. Men ihop med mina kära brukare beter hon sig så fint......
Inget av korten kom med i tävlingen, men jag tycker att de är underbara!Nellie som unghund med Rasmus.


Nellie och Mattias i Staffanstorp, delar en köttbullemacka!

Fredagkväll

Idag när jag kom hem från jobbet hade vi inget varmvatten. Beredaren har gått sönder, så Tomas håller på att instalera en ny.
Karin och jag tog iallafall förmiddagskaffe och sen gick vi ut och mockade. Rättare sagt: Halkade omkring på isen. Det är is i halva hagen, stackars hästar.
När vi höll på att fixa lunch kom Robert och Mi, precis lagom!  Snart efter kom Marie.  Jag och Marie tog hundarna på promenad och Robert och Mi följde med Karin ut och red en sväng. Det var jobbigt att gå, eftersom det är is överallt.

När vi passerade Hovslagare Stefans hus, frågade jag honom om han kunde komma och kolla på Disas hov som gått sönder. Det var tur att han kunde för det var inte bra! Hon hade ett hålrum i hovväggen som var tvunget att skäras rent med kniv. Sen ska vi tvätta det där, för det är ett svampangrepp. Efter att vi fått bort svampen ska vi ha på tjära. Lite pyssel alltså. Men det skulle växa ut på några månader sa han.

Efter detta pyssel gick vi in och drack kaffe. Marie åkte hem till sig. Vi andra kom på att vi skulle passa på att åka till sharpman i Hogstad, en snabbis, innan vi skulle åka och fredags-simma!

Jag hittade en jättefin tröja, som var lite nedsatt, men jag prutade ner lite till!!! Den är superskön.

Sen åkte vi till Medley. Karin och jag simmade och Robert tränade. Jätteskönt!
När vi kom hem fixade vi lite mat och tittade på let´s dance. Tomas skruvar på varmvattenberedaren. Tråkigt kvällsjobb....

Imorgon ska jag till Linköping på en väldigt intressant föreläsning med bla. Kerstin Malm och Kent Svartberg. Heldag!
RSS 2.0