Vaknade kl 7 imorse pigg och utvilad. Det var kallt ute, så overallen åkte på!  Karin åkte bort till Evas hästar och släppte ut dem. Sen var hon kvar och mockade i flera timmar! Det är skillnad att ha hästarna inne. Våra går ju ute, med ligghall som vi mockar varje dag, men det tar inte alls lika lång tid.

Solen strålade och värmde till och med! Annette, Karin och Sandra red. Jag mockade, packade hö, pysslade med Katurs ben och gav Freyja sin extramat.

Så tog jag bilen bort till Evas hästar och fodrade lunchen.
In och lagade lax och klyftpotatis och sen en snabbdusch innan jag åkte till Marie som hade ljusparty.

Efter lunch kom Amanda hit och hjälpte Karin med Freyja och Tindra. Jag sprang ut och tog några kort innan jag åkte iväg. Amanda red Freyja i volten, när Karin longerade. Sen fick Amanda testa att longera Tindra, från marken.

Vi longerar våra hästar lösa. Dels för vi inte är så bra på att hantera lina, men också för att det är ett naturligt sätt att kommunicera med hästarna.  Man lär dem stanna, gå fram, vända håll och komma till ledaren. Det är vi som bestämmer farten, hur länge de ska springa och man tittar efter signaler på hästarna, där de visar om de lyssnar på oss.  Gör man så här regelbundet så blir de lyhörda för oss människor.

En av våra hästar hade ju väldigt dåligt rykte när han kom hit. Vi skulle absolut inte köpa honom, utan bara träna honom ett tag. Jag har svårt att höra att man ska avliva en häst som är "dum". Dum mot människor och dum mot andra hästar.
Vad är dum!!!???

Vi köpte hononom några månader senare, han går i flocken bland 8 hästar, varav 2 är föl som han leker med. Men djur kan ha ont och må psykiskt dåligt också. Behandlar man dem på ett felaktigt sätt och inte bryr sig om att fundera lite vidare så blir det så här. Hästar, hundar och andra djur är individer, som vi. Alla kan inte behandlas lika. Bråkar en häst, så måste man undersöka så den inte har ont. Vissa hästar står ut med smärta, andra blir galna, som vi.........

Hästar är flockdjur. En del klarar av att stå själva, medans andra blir knäckta. Det är olika.

När det gäller hantering av hästar så finns det många åsikter om hur det ska vara. Men i vissa fall handlar det så mycket om pengar, så man glömmer att det är levande individer som har känslor......

Karin, Sandra och Annette i solskenet!


Amanda på Freyja i longervolten.


1 kommentarer

Robert

16 Feb 2009 06:48

Ser jättehärligt ut! Nästan så jag blir sugen på en sväng när vi kommer hem om några veckor! :)



Och jag håller med om det där med hundar och hästar. De är individer och går inte hantera likadant bara för de är hundar eller hästar.

Kommentera

Publiceras ej