Kom på så här lite efter kvällens kurs....jag gör ofta det när jag försöker fundera på vad jag sa, om de förstod osv.

Jag pratar ju alltid mycket om belöning, hur viktigt det är att förstärka det som hundarna gör rätt.

De ska göra en belöningslista till nästa gång.

Det ska vara något hunden vill ha. Olika saker, mat, personer.

Men rätt som det var när jag gick här och funderade så kom jag på: När vi tränade andras hundarpåinstruktörsutbildningen. Olika åldrar, raser osv. En hund jag hade, var en jakthund, en hane som drog som en tok. Han var dessutom 8-9 år och hade dragit jämt.....

När jag skulle belöna rätt beteénde med godis så blev han "knäpp". Han fick en överslagshandling och började jucka på mig. Det är en typisk överslagshandling och inget sexuellt i detta fallet.

Jag visste inte vad jag skulle göra. Det gick ju inte att gå!  Fick råd från handledarna om att göra ryggsäcken, en lugnande övning.

Jag lyckades inte med det heller....Han verkade bara förvirrad.

Till slut bestämde jag mig för att bara gå och belöna med rösten när han gick fint.

Ni får tro det eller ej, men det tog bara några minuter så fattade han "galoppen". Han drog ingenting med mig efter det (men tyvärr med andra)

Det enda jag gjorde var att gå när han stannade och nosade, när han kom ifatt mig så berömmde jag. När han sprang före så stannade jag och började gå direkt igen och när kopplet var slakt fick han beröm.

Jag har funderat mycket och länge på det där. Hur kom det sig att det gick så "lätt" och utan godis eller annan belöning?

Jo jag tror, (bara tror) att han blev lättat när han förstod vad han skulle göra. Jag tror faktiskt att de ofta inte förstår vad vi vill.

Sen är det inte bara att överföra till andra personer, utan hundar måste lära sig att det gäller överallt med alla! De kopplar ofta ihop beteénden med person/platser.

Sen är det så mycket lättare att träna andras hundar, som man inte har samma relation till som sin egen!

De hundar jag lärt mig mest på är mina projekthundar och så Nellie såklart.

 Jag är glad att jag fått  förmånen att träffa så många olika hundar som lärt
 mig många olika saker!



Mysan, min allra första projekthund.

Kommentera

Publiceras ej