Julen är snart slut

Nu har vi snart avslutat julfirandet.

På julafton var vi hemma här på fm och jobbade ute som vanligt. Eftermiddag och kväll tillbringades hos Tomas mamma Marianne. Där var också Tomas syster Monica, hennes barn och barnbarn. Vi åt god mat och lekte paketleken. 

Det är alltid kul. Alla vill ha samma paket! Hundarna var också med dit. De låg och sov i hallen där vi hade boat åt dem med lite fällar. Tidigare på dagen hade de vallat, så de var rätt trötta. Vi märkte dem inte ens.

Igår, juldagen så var vi hemma här och hade paketlek. Robert, Mi, Karin, Tomas och jag. Jag fick jättebra saker! Grytlappar, fina turkos. Så 2 pocketböcker, ett presentkort på att hyra film i 2 månader, en ugnsform, en fin kork och ett skärbräda i grön plast som gick att vika upp kanterna på! Kanonbra!

Igår var det sen dags att åka och jobba igen. Hämtade Mattias hemma hos föräldrarna.

Jag slutade jobba imorse. Då åkte jag direkt till Maxi och handlade eftersom det var tomt i kylen.

Hann sen vara ute och göra lite nytta efter fikat. Tomas vallade med hundarna också. Sen var det dags att åka till min mamma och pappa för att äta julmat. Tur att jag inget har gjort själv! Bara skinka har vi. Det räcker att äta två gånger.

Igår gjorde jag laxpudding till lunch, på lax som vi fick med oss från Marianne. Det är ett bra sätt att ta till vara på lax!

Hos mor och far var förutom min familj, Fredrik och hans flickor. Så Hilma fick fler paket....

Den här stolen fick Hilma av oss:
Stolen köpte jag på gammeljul i Vadstenan var där med Mattias. Kunde inte låta bli. Den var ju så fin. 

Nu ska vi gå ut och fodra. Inte sugen på att gå ut. Det stormar ju ute....

Väntan...

Ja nu har tomtarna åkt fram. Tänkte först strunta i det. Men fick ett ryck och hämtade kartongen. Nu är de utplacerade lite här och där.Karin var här förut så vi gick promenad med hundarna. Det har snöat , så pudlarna var väldigt snöiga när vi kom hem! Stora klumpar på benen.

När vi kom hem blev det lite fika och sen gick vi ut till stallet.  Mockade, packade foder och fixade.

Efter stalljobb åt vi lunch och sen åkte Karin till Söderköping för jobb-möte. Vilma ville inte följa med, så Smilla fick följa med själv. Vilma stannade hos mig.

Nu ska jag hänga tvätt och sen slå in några småpaket till paketleken.

Ikväll kommer Robert, Mi och Hilma. Har satt på värmen i boden där de sover. Tyvärr vaknar flugorna till liv som krupit in i springorna......

Lördag med skitväder

Igår var jag ledig. Tog en promenad med hundarna efter frukosten. Sen hann jag jobba ute i stallet innan Lena kom och fikade.

Vi ska köpa "loss" Jim så jag skrev på ett papper. Så hann vi prata och dricka kaffe innan hon skulle vidare.

Sen var jag ute och red på ridbanan med Tindra. Det regnade så jag blev jättefrusen. Men hon var jätteduktig, så jag var supernöjd.

Dagen innan red Karin och jag på Nökkvi och Beris och då regnade det också. Inte alls kul nu.....Man blir ju iskall av regnet.


Imorse vaknade vi av....regn. Inte alls lockande att gå ut. Men det gjorde vi, efter frukost och julkalendern

Hämtade in ved, plockade bort lite runt det blivande växthuset och mockade i hagen. Städade lite i stall och sadelkammare också. Hann en del innan Karin kom och det var fikadags. Hon hade köpt med sig färskt vörtbröd. Jättegott!

Efter det gick vi ut och fixade i vindskyddet. Ströade upp med halm och så grävde vi små diken för att leda bort vattnet som stod på ett par ställen. Nu blev det jättebra!

In och lagade mat. Jättegod lax med ljummen pastasallad och saffransdipp. Nu har vi bakat en kaka. Men innan det blir fika ska vi ut en sväng igen.

Hundarna har inte fått gjort så mycket idag. Vi får träna lite inne senare istället. Just nu pussas Jim och Mio med Smilla (nya pudelflickan) och Vilma får en tofs uppsatt.


Luciadagen

Fast jag har tyvärr inte sett någon Lucia idag! Bara ljusstake-lucian ikväll när vi fikade! Fikade på mammas goda saffransbullar med mandelmassa i.

Har jobbat hela dagen idag. När jag kom hem var Karin här. Hon har varit här hela dagen hos hundarna. Sen har hon haft sina med sig. Ja, hon har också 2 stycken nu! En liten pudeltik har flyttat till Karin.

Roligt att det funkar bra med våra vovvar. Fast Mio leker lite väl hårt ibland med henne! Det kommer en tass, smock! Fast hon är med på en hel del bus!Den lilla damen kom till oss igår. Eller vi var och hämtade henne i Kumla där Annelie, uppfödaren bor.

Hon är 5 månader och helt underbart söt och rolig! Troligen får hon ett nytt namn.Hon kallades för Fia. Men Karin känner så många Fior så detblir nog något annat.

Imorrn är det jobb igen så nu är det gonatt!

Nu funkar det visst..

Försökte blogga häromdagen vilket inte fungerade. Texten blev bara halv!

Jag var på väg att skriva om ett hundämne. Nämligen val av hundras. En tjej som jag känner, sa att en kompis till henne köpt en bordercollie och att hon undrade om tjejen visste vad hon gett sig inpå. "För de är ju så krävande".

"Fast dina är ju lugna, sa hon. Det är väl för de får jobba."

Det här fick mig att fundera. För det är ju inte riktigt så. Att våra hundar får jobba så mycket. Det är nog inte riktigt så enkelt......

För det första vill jag säga att det här är mina egna funderingar. Jag vet inte om det är så här, men JAG tror det!

Skillnaden på att ha en bc (eller en annan "smart" ras) är mest att man måste vara steget före hela tiden.

Det går till exempel inte att låta hunden roa sig själv i 8-10 månader och sen komma på att man ska börja fostra den. Vilket jag har träffat på ett antal gånger.

Om man gör så med en annan ras, en "lättare" hund  så tycker inte jag att det är så svårt att träna den. Medans en bc har lärt sig så jäkla mycket själv (olater) som man ska träna bort!

De lär sig så fort så det behövs liksom inte en massa repetioner! Har den någon gång fått jaga bilar, jaga vilt, öppna dörrar, stjäla mat osv så behövs det inga repetioner! Det har lönat sig, det räcker! Det har fått en kick eller fått det den skulle vilja ha.

En annan ras som inte blir aktiverad kanske bara blir lite busig, medans bordern roar sig med att hitta på nya hobbies! Det gäller även andra vallhundar.

Jag tror inte att det hjälper att hunden får jobba aktivt någon/några timmar om dagen. Det handlar mer om att man måste tänka ut innan: Hur vill jag att min hund ska vara? Vad ska den få göra/inte göra. Sen måste man umgås med den mycket. Ju mer man är med sin hund desto bättre lyssnar den ju på oss.

Det tror sjutton att om hunden är ensam hemma 8 timmar om dagen eller hos någon hundvakt den vakna tiden, så är ju inte jag som ägare så himla intressant.Att våra hundar är lugna tror jag beror på att de är med oss hela tiden. Karin och jag hjälps ju åt, så de är sällan ensamna. Vi tränar hela tiden. Vi pratar med dem. Säger att de är duktiga. Visst kan vi bli arga på dem ibland. Men ofta är det vårt eget fel att de gör saker som vi inte riktigt varit med på. Det gäller att tänka steget före.

Tillexempel så drar gärna Jim iväg som en galning, springer det fortaste han kan. Mio efter såklart! Men det här gör bara Jim om Mio är lös samtidigt. Ja, då får man ju fundera på hur vi ska göra. Det går ju inte att ha båda lösa samtidigt på promenad om man inte har en plan!

Så nu har vi dem lösa ofta en i taget på promenader och berömmer Jim jättemycket när han är nära oss. Vilket snabbt har gett resultatet att han håller sig nära och ser positiv ut. Jämfört med förut. Han sprang, jag skrek på honom, han kom tillbaka och såg låg och deppad ut.

Nu älskar ju båda att springa det fortaste de kan. Men då gör vi det på ställen där det är ofarligt!

Det var bara ett exempel på hur man "måste" tänka. För jag tror inte att man ska tänka att man inte kan ha en bc för att den ska jobba så mycket. Jag anser inte att man ska tänka så. Utan mer att man ska kunna ägna mycket tid åt hunden. Och det gäller ju egentligen alla raser.

Eftersom jag träffar mycket "problemhundar" så kan jag säga att det är ofta hundar som är mycket själva. Jag tror dessutom inte att man kan kompensera sällskap med att träna dem en timme när man kommer hem.

Harmoniska hundar får man när man är en trygg flock. Hundar som vet vad som förväntas av dem, som får bli aktiverade lagom mycket. Men framför allt slipper vara själva stor del av dygnet och bara ligga och vänta.


Redan tisdag igen

Igår jobbade jag och vi var och åt julbords-lunch. Det var trevligt och alldeles lagom mycket.

I helgen var jag ledig och vi var ute nästan hela tiden och jobbade. Det var bra väder, bara lite regnskvättar då och då.

Hela stora vindskyddet är mockat och uppfyllt med grus. Lilla vindskyddet är uppfyllt med grus och sen är nästan hela gödselstacken bortkörd. Så skönt!

På lördagen var Helen här och jobbade nästan hela dagen. Karin och hon red en sväng också. På em kom Fredrik och barnen med lilla Fiona och stannade på fika. Trevligt!

På söndagen var kusin Marie här och red med Karin. Hon ska börja rida här och hjälpa oss lite. Karin och jag red sen på ridbanan också. Så skönt att alla fick röra på sig!

På kvällen åkte vi till Helen och Peter och hämtade kött till hundarna.Mio smög fram och tog ett hjärta och la sig och tuggade på det!! Det såg för roligt ut. 

Inatt har det kommit lite, lite snö. Det lyser upp lite grann ute, men frågan är om det ligger kvar.

Nu har jag ätit frukost och hundarna och jag ska gå ut och mocka och fixa lite. 

RSS 2.0