Träning av valpar!?

En tjej som brukar rida hos oss frågade mig häromdagen när man kan börja träna valpen.

Bra fråga!

Jag tror att många människor tror att man ska vänta tills de blir lite större. Det hör jag på folk som ska anmäla till valpkurser. Det händer att de har "valpar" som är 9 månader.

Synd tycker jag eftersom det är mycket lättare att börja direkt när man får hem valpen.

Men sen beror det ju på vad man har tänkt sig att lära hunden. Tyvärr låter många sina valpar leva livets glada dagar i flera månader. De får göra lite vad de vill när de är små (som en del barn) sen börjar man att härja och kräva att valpen ska fatta att det finns regler.....

När man bara jobbar med belöningsmetoder och ibland givetvis begränsningar, så kan man inte annat än lyckas
ganska bra med sin hund.

Men om man tror att man genom att sätta upp förbud och nejja och fya och kan börja efter typ ett halvår, då går det inget bra........

Hundar gör det som lönar sig. Det gör alla individer. Belöning och frihet (som också är belöning!) kommer man långt med.

Det jag vill lära valpen från början är:

1. Att komma på inkallning 

2. Sitta och vänta på nytt kommando eller frikommando

3. Att kunna vara tyst och vila  i bur kortare stunder

4. Bli lugn på signal/kommando

5. Rumsren

Vår lille valp som är 9 veckor och 2 dagar kan redan de här sakerna, fast givetvis inte fullt ut. Men på god väg!!


Stanna! Duktig vovve!


Åh,vad ni är duktiga!


Varsågod!

Egentligen är ju allt man gör med en valp träning för den. Den vet ju inget om livet!

Man ska passa på när den är liten att vänja den vid olika miljöer och att den blir van att lyssna på oss även när man inte är hemma i köket.

En del människor säjer att man inte ska låta valpen gå någonannanstans än i trädgården första halvåret. Enligt mig är det tvärtom! Ta med den på allt du kan! Men skydda den från faror.

Man behöver inte gå långa promenader eller låta den leka med andra hundar hur mycket som helst. Men man kan ta med valpen och en kaffetermos och sätta sig så att man kan uppleva saker! Belöna när den tittar nyfiket, ingen uppmärksamhet om den blir ängslig!

Dessutom är det så himla roligt! Det är  så kul att se när hundar vill göra rätt!

Solig härlig dag

Imorse kom Eva hit när hon hade skjutsat dottern till skolan. Vi grejade i stallet en stund, sen gick vi in och åt smörgåstårta och drack kaffe.

Klockan 13 hämtade jag My i skolan inne i stan. Lille valpen mådde så illa och kräktes ner tygburen han låg i.

När vi kom tillbaka hit åt vi lite, både hundarna och vi!

Sen har vi varit ute hela eftermiddagen. Kinderna riktigt hettar! Jag tror nog att solen tar en del.

Eva kom tillbaka på eftermiddagen. Vi har krattat och gjort fint utanför stallet.

Sen kom karin, så Eva och hon red en sväng. My och jag borstade vinterpäls på Katur och fixade lite annat. Valpen sov som en stock i stallet!

När vi hade ätit kvällsmat så skulle Karin skjutsa hem My. Efter bara några minuter ringde hon och sa att bilen stannat vid Ask......så Tomas fick åka och byta bil. Ska ladda batteriet inatt och se om det hjälper.

Hundarna sover som bara den här. Blev tydligen trötta av all frisk luft!


Sommartid och hundträningstankar....

Jag är inte ensam om att sitta och gäspa, ser jag på facebok!

När väckarklockan ringde imorse så vet jag inte vem som var tröttast! Hundarna sov och sträckte på sig lite grann och jag ville bara sova.....

Men det är så skönt att kunna gå ut på morgonen och fodra innan Tomas åker iväg. Då kan Jim få följa med och få lite egentid. Valpen får vara inne utan pappa en stund! 

Jim har ändrat sig ganska mycket på de här veckorna han har bott här. Han har lärt sig många rutiner. Vet vart vi ska gå när vi går ut. Vilken ordning vi fodrar djuren och sen går till brevlådan.

När vi går håller han mycket mer kontakt med mig. Även om han är lydig så var det jag som fick hålla reda på honom i början. Han hade stor auktionradie som man säjer. Nu tittar han efter mig och kommer ofta mot mig och väntar. Myshund!!

Han har burit in tidningen några gånger. Idag stod han kvar med den i munnen tills Tomas kunde ta den! Så roligt att se hur han tänker efter vad det är man vill att han ska göra.

Jag läste ett inlägg av Anders Hallgren häromdagen. Det handlade bland annat om hur dåligt hundar (alla individer enl. mig) mår när de inte förstår. Vilket stresspåslag det är när man inte vet vad som ska hända eller vad som förväntas av en. Eller varför man blir slagen.

Det är verkligen något jag tycker är viktigt att veta och jag pratar ofta om det på kurser. Tror att jag ska prata om det ännu mer faktiskt!

Jag ser så ofta hundar som är förvirrade, som får signaler de inte förstår eller får skäll för att de är tröga!

Det finns ju inget som är roligare än när man ser hur de vill förstå vad man menar och när sen "poletten" trillar ner!

Det går inte att få en hund att göra sitt yttersta genom att man är hård mot den. Man kan få den att lyda, men det är ju mycket roligare närden VILL jobba ihop med oss.

När hundar slipper få skäll för de gör fel så provar de igen, tills det blir rätt och man kan belöna rätt beteende. Men om man mer koncentrerar sig på att tala om när de gör fel så blir de frustrerade, stressade och till slut kanske de ger upp. Eller i värsta fall kan de bli så frustrerade så det slår över i överslagshandlingar. Inte kul....

Ett exempel på överslagshandling är när man försöker rycka i ett koppel när hunden gör utfall mot andra hundar. Om den inte når fram till den andra hunden så kan den vända sig och bita mot den som håller i kopplet. Väldigt vanligt.....

Nu tittar jag ut och ser att det snöar....Jaha, var är våren?

Vilka trötta grabbar! Vilma undrar om de ska sova när det finns godis att leta efter!
RSS 2.0