Träning av valpar!?

En tjej som brukar rida hos oss frågade mig häromdagen när man kan börja träna valpen.

Bra fråga!

Jag tror att många människor tror att man ska vänta tills de blir lite större. Det hör jag på folk som ska anmäla till valpkurser. Det händer att de har "valpar" som är 9 månader.

Synd tycker jag eftersom det är mycket lättare att börja direkt när man får hem valpen.

Men sen beror det ju på vad man har tänkt sig att lära hunden. Tyvärr låter många sina valpar leva livets glada dagar i flera månader. De får göra lite vad de vill när de är små (som en del barn) sen börjar man att härja och kräva att valpen ska fatta att det finns regler.....

När man bara jobbar med belöningsmetoder och ibland givetvis begränsningar, så kan man inte annat än lyckas
ganska bra med sin hund.

Men om man tror att man genom att sätta upp förbud och nejja och fya och kan börja efter typ ett halvår, då går det inget bra........

Hundar gör det som lönar sig. Det gör alla individer. Belöning och frihet (som också är belöning!) kommer man långt med.

Det jag vill lära valpen från början är:

1. Att komma på inkallning 

2. Sitta och vänta på nytt kommando eller frikommando

3. Att kunna vara tyst och vila  i bur kortare stunder

4. Bli lugn på signal/kommando

5. Rumsren

Vår lille valp som är 9 veckor och 2 dagar kan redan de här sakerna, fast givetvis inte fullt ut. Men på god väg!!


Stanna! Duktig vovve!


Åh,vad ni är duktiga!


Varsågod!

Egentligen är ju allt man gör med en valp träning för den. Den vet ju inget om livet!

Man ska passa på när den är liten att vänja den vid olika miljöer och att den blir van att lyssna på oss även när man inte är hemma i köket.

En del människor säjer att man inte ska låta valpen gå någonannanstans än i trädgården första halvåret. Enligt mig är det tvärtom! Ta med den på allt du kan! Men skydda den från faror.

Man behöver inte gå långa promenader eller låta den leka med andra hundar hur mycket som helst. Men man kan ta med valpen och en kaffetermos och sätta sig så att man kan uppleva saker! Belöna när den tittar nyfiket, ingen uppmärksamhet om den blir ängslig!

Dessutom är det så himla roligt! Det är  så kul att se när hundar vill göra rätt!

Solig härlig dag

Imorse kom Eva hit när hon hade skjutsat dottern till skolan. Vi grejade i stallet en stund, sen gick vi in och åt smörgåstårta och drack kaffe.

Klockan 13 hämtade jag My i skolan inne i stan. Lille valpen mådde så illa och kräktes ner tygburen han låg i.

När vi kom tillbaka hit åt vi lite, både hundarna och vi!

Sen har vi varit ute hela eftermiddagen. Kinderna riktigt hettar! Jag tror nog att solen tar en del.

Eva kom tillbaka på eftermiddagen. Vi har krattat och gjort fint utanför stallet.

Sen kom karin, så Eva och hon red en sväng. My och jag borstade vinterpäls på Katur och fixade lite annat. Valpen sov som en stock i stallet!

När vi hade ätit kvällsmat så skulle Karin skjutsa hem My. Efter bara några minuter ringde hon och sa att bilen stannat vid Ask......så Tomas fick åka och byta bil. Ska ladda batteriet inatt och se om det hjälper.

Hundarna sover som bara den här. Blev tydligen trötta av all frisk luft!Sommartid och hundträningstankar....

Jag är inte ensam om att sitta och gäspa, ser jag på facebok!

När väckarklockan ringde imorse så vet jag inte vem som var tröttast! Hundarna sov och sträckte på sig lite grann och jag ville bara sova.....

Men det är så skönt att kunna gå ut på morgonen och fodra innan Tomas åker iväg. Då kan Jim få följa med och få lite egentid. Valpen får vara inne utan pappa en stund! 

Jim har ändrat sig ganska mycket på de här veckorna han har bott här. Han har lärt sig många rutiner. Vet vart vi ska gå när vi går ut. Vilken ordning vi fodrar djuren och sen går till brevlådan.

När vi går håller han mycket mer kontakt med mig. Även om han är lydig så var det jag som fick hålla reda på honom i början. Han hade stor auktionradie som man säjer. Nu tittar han efter mig och kommer ofta mot mig och väntar. Myshund!!

Han har burit in tidningen några gånger. Idag stod han kvar med den i munnen tills Tomas kunde ta den! Så roligt att se hur han tänker efter vad det är man vill att han ska göra.

Jag läste ett inlägg av Anders Hallgren häromdagen. Det handlade bland annat om hur dåligt hundar (alla individer enl. mig) mår när de inte förstår. Vilket stresspåslag det är när man inte vet vad som ska hända eller vad som förväntas av en. Eller varför man blir slagen.

Det är verkligen något jag tycker är viktigt att veta och jag pratar ofta om det på kurser. Tror att jag ska prata om det ännu mer faktiskt!

Jag ser så ofta hundar som är förvirrade, som får signaler de inte förstår eller får skäll för att de är tröga!

Det finns ju inget som är roligare än när man ser hur de vill förstå vad man menar och när sen "poletten" trillar ner!

Det går inte att få en hund att göra sitt yttersta genom att man är hård mot den. Man kan få den att lyda, men det är ju mycket roligare närden VILL jobba ihop med oss.

När hundar slipper få skäll för de gör fel så provar de igen, tills det blir rätt och man kan belöna rätt beteende. Men om man mer koncentrerar sig på att tala om när de gör fel så blir de frustrerade, stressade och till slut kanske de ger upp. Eller i värsta fall kan de bli så frustrerade så det slår över i överslagshandlingar. Inte kul....

Ett exempel på överslagshandling är när man försöker rycka i ett koppel när hunden gör utfall mot andra hundar. Om den inte når fram till den andra hunden så kan den vända sig och bita mot den som håller i kopplet. Väldigt vanligt.....

Nu tittar jag ut och ser att det snöar....Jaha, var är våren?

Vilka trötta grabbar! Vilma undrar om de ska sova när det finns godis att leta efter!

Nu är det kväller....

Men jag var tvungen att ta lite filmjölk, så nu sitter jag här. Fil är min drog.....värre kan man ju ha!

Idag har det varit svinkallt. Stormvindar, nordan vind. Fy bubblan.

På fm var Lena här och hämtade hö. Jonna var här och red en sväng ihop med Karin. Sen när vi ätit så hade vi kursstart på agilityn.

Tålmodiga människor som kom och tränade ihop med sina hundar och hade ganska trevligt ändå!

Men nästa helg hoppas jag på lite varmare....

Ikväll snöar det och vi var nyss ute och fodrade. Hästarna gillar nog vädret, men valpen frös och ville gå in. Så nu blir det till att få honom att kissa sista gången för idag, sen sova.


Lördagkväll

Sitter i köket med en jättetrött liten valp. Han ligger i den nya bädden och är så trött så jag har aldrig sett på maken!Men det har varit en lång dag. På fm var han med på valpkursen, fast han sov mest innanför Tomas jacka!

Sen var Tomas och jag i skogen en stund. Hundarna lekte med pinnar och sen slängde jag ut lite godis så de fick leta.När vi kom tillbaka gick vi in och gräddade våfflor. Vi åt det igår med....!

Efter det har vi grejat i stallet, packat transporten full med hö åt Lena tills imorgon och sen kom Eva och lämnade Thokkadis. Hon får gå ihop med de hästar som inte bråkar inatt, så får vi se hur vi gör imorgon. Beris och Nökkvi går ihop nu och de andra har stora skogshagen.

På kvällen gjorde vi egna vårrullar, de blev jättegoda! Karin kom och hämtade Vilma, men hon stannade inte och åt.Hon hade ätit ute med utbildningen hon varit på.

Imorgon hoppas jag att det är lugnt i hagen fortfarande och att solen skiner hela dagen. På em har vi agility!

Lördagmorgon

Imorse fick jag sova till halv 7! Fast vi var ute en sväng vid halv 5, men  då var det Vilma som pep och ville ut.

Det finns inte så mycket tid att blogga när man har en valp! Det går i ett!

Igår hade vi besök 2 ggr. Först var Helen här på frukost och sen kom Cattis och Arvid vid lunch.

Karin åkte och jobbade vid 15, då gick jag en promenad. Valpen fick bäras mest förstås, gud vad tungt det blir!

Sen var jag i stallet och grejade en stund.

Jag har faktiskt satt in Jim i buren hos Robbie när vi är i stallet, för då är valpen tyst! Annars piper han och gråter högljutt!

Ska ta tid att träna burträning så det inte blir så negativt att bli instängd.

Idag börjar valpkursen. Solen skiner så jag hoppas att det blir en fin förmiddag.

I eftermiddag kommer Eva hit med sin häst. Hon ska stå här framöver och jag hoppas verkligen att det går bra i hagen. Det är lite nervöst att släppa ihop hästar!


Bebis- lycka

Ja,bebisen är förstås en valp! Men iallafall kom han hem igår.

Huh! Vilket ansvar det är med en sån liten skrutt. Han är ju överallt, man trampar honom jättelätt, som har far omkring! just nu ligger han i mitt knä, så jag kan inte skriva stora bokstäver.

vi kom just in efter att ha varit ute i trädgården en stund. jag tror han var övertrött, tog ett ben och gnagde på samtidigt som han pep! så han fick somna i mitt knä.

ute är ju asjobbigt. allt ska han smaka på! sten, jord, hästmat och skit!

nu när vi var ute var han lite lös i magen. frågan är om det är kylan eller något han har ätit!

matglad är han ännu så länge. äter allt och försöker ta från både Jim och Vilma.

Nu sover han i mitt knä som en liten gris!

jag ska åka och jobba när som helst. det blir svårt att slita sig.....

jim o Vilma är supergoa mot den lille. visst fräser de ibland när han ska sno något. men de har mycket tålamod!!Förstärka en känsla

Har ni tänkt på hur lätt det är att förstärka en känsla?

När jag köpte Nellie så hade jag ingen aning om vad de betydde med förstärkningar egntligen. Jag kunde ingenting om hundträning faktiskt.

Men jag hade en tanke. Har ju haft hundar förut och hästar. (inte så stor skillnad=)

Det jag tänkte på var att jag ville ha en lugn hund. Så jag började redan från första dagen att belöna när hon var lugn. Jag förstärkte (utan att veta att det är så man gör) så fort hon låg och vilade på golvet.

En gång när vi var på sök i skogen ett helt gäng så var det en hysterisk bc med. När vi fikade så undrade ägaren lite uppgivet hur det kom sig att min hund var så lugn. Jag var mest nybörjare i det här gänget.Alla hade tränat hund i många år. När jag sa att jag alltid belönat lugn så blev jag i princip utskrattad.

De flesta i det här gänget körde med korrigering. Denna ägare med väldigt hårda korrigeringar......

Det han inte visste var att han förstärkte sin hund i det hysteriska. Ju mer uppe i varv hunden var ju mer bannade han hunden.

Hade det varit idag, när jag är utbildad och vet vad jag pratar om så hade jag nog svarat lite annorlunda. Men då kände jag mig bara fånig och tänkte att det kanske inte är min förtjänst. Hon kanske hade blivit så ändå, Nellie.

Idag ser jag dagligen hur det faktiskt är så, både med hästar och hundar. Ja andra djur också och människor!!

Det är faktiskt ingen skillnad alls.

De flesta har ju hört att man inte ska ömka en hund som man trampar på. Det är ju för att det är lätt att förstärka en ängslig känsla.

Återkommer i ämnet. Detta är intressant!!! 
 

Kontroll på beteénden

Idag berättade Karin att hon blir så trött på Vilma när hon piper ibland. Hon kan sätta igång och pipa rätt som det är.

Jag vet, jag har ju också hört det. Karin brukar ofta säga sluta eller lägg av. Vilket en del hundar tar som förstärkning. De får ju respons på det dom gör. Vilma ökar bara det hon gör, vad man än säger!

Så rätt väg att gå är det som Karin gjorde igår. Hon fick kontroll på pipandet genom att sätta signal på det.

Hon satt och såg på tv när Vilma började gnälla/pipa. I reklampauserna tränade hon på att få kontroll på "oljudet"!

Hon belönade istället och sa samtidigt: Kan du sjunga!?

Så idag visade hon oss.

Det var så kul för Vilma kan även:

Är du allergisk? (Då fnyser hon)

Eller hur? (Då skäller hon)

Kan du sjunga? (Då piper hon)

Ibland så blandade hon ihop ljuden, men då provade hon det andra!

Gissa om det är roligare att träna in en signal, än att säga tyst och hunden fortsätter pipa!!

Nu undrar ni förstås om hunden lär sig att börja pipa/skälla eller vad som helst och tror att den ska få godis. Men grejen är ju att inte reagera när den gör det själv. Eller helt enkelt be den göra något annat så glömmer den det den nyss gjorde.

Lätt i teorin svårt i praktiken!!


Sen kväll

Imorse när jag slutade jobbet så hade vi möte på poppelstaden.

Efter det ett besök på gyn för cytologprov. Gick på öppen motagning. Jösses vilken kö det var! Men de jobbade snabbt, på löpande band, typ.......

Sen till Charlottenborg , Ica, för lite handling. Hur mycket släpar man hem egentligen??

Kom hem vid 12. Då stod hästarna på rad och gnäggade! Kom hit, mat!!

Jag var hungrig också, det blev kalvsylta, mums! Lite potatis och rödbetor till det och en macka.

Sen var det plock, tvätt, disk och byte av marsvinsburar. Några telefonsamtal och mejl. Sen kom Karin så jag fick ta kaffepaus!

Hann bara vara ute en knapp timme innan det var dags att åka och jobba igen.

Så nu är jag här, på jobbet.


Måndagmorgon

Måndag morgon!Har just ätit lite frukost. Jim gillar också fil, så han får en skål också på morgonen. Jag älskar fil, A-fil ska det vara. Det måste jag ha minst en gång om dagen eller två.

I lördags städade Tomas och jag hos fåren på fm. Jim är så duktig, han sitter och kollar på fåren men inget att han försöker fara in eller jaga dem. Fattar inte att det kan vara så lätt att ta över en vuxen hund! Hästarna bryr han sig inte om alls, mer än skiten som är rätt smaskig!

När vi hade käkat lunch fortsatte vi i stallet. Det är så mycket skit som kommit fram, man blir helt deppad! Det går inte att tro att vi mockat i hagen hela vintern.

Bror Fredrik och lilla Moa kom och lämnade sina 2 marsvin som ska vara här ett par veckor. De hade också med sig Vilma som sovit där. Vilma blev lite rädd först när Jim kom farandes, men det gick snabbt över. När vi gick en promenad så gick Vilma alldeles bakom Jim och försökte kissa över Jims kissfläckar!

Vi tog en fika innan Fredrik och Moa åkte hem.
 
Sen gick vi en längre promenad med Jim och Vilma. Han springer väl 3 ggr så långt som vi går (minst) men han är duktig på att komma när man ropar.

Inte konstigt att vi var trötta på kvällen. Jag somnade givetvis i soffan och hunden var också helt däckad!

Igår, söndag var vi på Sharpman och handlade burar till Jim och valpen. Köpte lite annat småplock också och stannade på ÖB på hemvägen. 

Efter lunch och lite stalljobb gick vi 1,5 timmes promenad. Den rundan tar i vanliga fall halva tiden, men det är fortfarande så mycket snö så det blir mycket pulsande.

När Karin kom framåt kvällen gjorde vi våfflor.Det var smaskigt.

Sen blev det tv på kvällen. Solsidan och sen Bröllopsfotografen. Sov lite imellanåt förstås, så jag missade lite grann av filmen, tråkigt!

På natten sover Jim i en biabädd i sovrummet. Men han vill så gärna sova i sängen! Jag vill inte ha hund i sängen. Jag  tycker det är mysigt i soffan, att han ligger nära, men inte sängen.

Han lägger sig så snällt i biabädden när man säger till och första natten låg han helt still och sov i sin bädd. Fast när vi först kom upp i sovrummet studsade han upp i sängen och lade sig där!!  Andra natten kröp han försynt upp till mignär jag somnat och la sig som limmad utefter min rygg! Gissa om det var svårt att säga: gå ner lille gubben!

Inatt sov han i bädden och imorse följde han med Tomas ner och höll honom sällskap. När Tomas skulle åka till jobbet så kom Jim upp och lade sig i sängen hos mig och tyckte att jag skulle gå upp. Mycket pussar blev det!

Han är så go så det är inte klokt!!!


Fredagkväll

Oj, den här veckan är visst redan slut!

I måndags fm var jag hos Eva och fikade en sväng. Alltid lika trevligt! Innan dess var jag med på anställningsintervju på jobbet.

Eva var ridsugen så på em kom hon till mig och red en sväng. Det blir kul när hon flyttar hit sin häst så vi kan rida ihop oftare!

Tisdag och onsdag jobbade jag. Torsdag fm hade vi p-möte innan jag fick gå hem. På em regnade det så jag började städa lite så jag inte skulle ha så mycket att städa idag. På kvällen åkte vi till stan och hämtade Karins bil som stod trasig på besiktningen! Den pajade när hon var där!

Jag passade på att handla på Maxi när Karin och Tomas åkte och lämnade bilen hos Mattias som ska laga den. Kom hem sent och tog te och en god macka som jag köpte påMaxi.

Idag såg jag fram emot att vara ledig. Hinna ta hand om hästarna och städa klart inne. Men telefonen ringde  när jag åt frukost. En personal var sjuk på jobbet så jag fick åka dit....

Det gick ju bra förutom att det inte blev klart hemma. Karin tog hand om hästarna innan hon skulle iväg på kurs över helgen.

Klockan 17 slutade både Tomas och jag. Åkte hem och fodrade. Sen hem till Lena och hälsade på det "lilla odjuret". Jösses vad de bits! Så ont det gör när de får tag i tårna, i låren  (aj)  och hänger i håret!När vi åkte hem så följde Jim med. Han är pappa till valparna. Han ska bo här hos oss, så det blir 2 pojkar i huset!
Vi blev så förtjusta i honom, han är helt underbar!

Vi var nyss ute och gick en kvällsrunda. Satte på reflexselen ifall han skulle gå långt före så vi inte såg honom. Men han håller sig nära.  I stallet sköter han sig exemplariskt. Stannar där man säger åt honom. När hästarna kommer in tittar han bara lite på dem. Kaninerna kollade han också bara nyfiket på. Här inne har vi ju marsvin också, som jag var lite fundersam på hur det skulle gå. Men han bara kollar lite nyfiket när de piper, annars ingenting! Jösses vad lätt han är att ha! Drömhund!Hoppas att han hittar sin plats till natten och sover gott. Just nu har han lagt sig i "Nellies hörn", framför kylen. Ligger helt utsträckt och avslappnat.

Ska snart krypa ner och sova. Imorgon tänkte vi nog åka till sharpman och handla lite till grabbarna! Ska sälja hö med. Sen kommer de 2 marsvinen från bror och ska bo här ett par veckor.  

Söndag

Dricker fm kaffe och tittar ut på solen. Så fint idag!

 I torsdags var vi hundvakt åt världens finaste Jim! Valparnas pappa. Gud vilken fin och go hund.
Han var så himla mysig! Kunde gå lös och höll sig nära oss.Gissa om vi blev kära!!

På kvällen åkte jag och jobbade. Jim var med Tomas, ute i stallet och på gården. Lyssnade så duktigt fast han aldrig varit här förut.

I fredags åkte vi och träffade 2 små hundar som ska omplaceras för Hittehund. Titta gärna på Hittehund.se och rekomendera folk ni känner att göra en insats!

Efter det var Tomas hos sjukgymnasten i Linköping. Så passade vi på och handla lite också. En ny lampa till badrummet och en väska till nya kameran bland annat.

Igår jobbade jag hela dagen och i natt. Kom nyss hem här och dricker fm kaffe. I eftermiddag ska vi till lilla Moa som har fyllt 5 år. Stora tjejen!

 


Mitt i veckan- igen

I måndags jobbade  jag.

Igår var Karin, Tomas och jag och hälsade på de små valparna på fm. Oj vad de växer!!

Sen åkte vi hem och åt kyckling som stod i ugnen.

Karin åkte och jobbade och jag grejade ute en stund. Sen duschade jag och åkte på möte i Linköping för BlåStjärnan. Karin var redan i Linköping och hade tagit bussen in.

Vi pratade inför årsmötet så det tog en stund. När jag kom hem åt Tomas och jag lite kräm och en macka innan vi gick ut och fodrade för natten.

Sov lite länge idag så hästarna fick morgonhö vid 8. Lite upprörda!

På fm fixade Tomas draget till transporten, så vi kan besikta den imorgon. Jag städade i stallet och fixade.

Karin kom på em, då red vi en sväng. Det gick inte alls bra. Freyja och Tindra stökade ikapp. Hopp och skutt och spark bakut! Fy vad trist det blir! Inte kul att bli på dåligt humör och inte hjälper det heller!

När vi kom hem fick de stå inne för de var ju genomsvettiga efter allt bråk! Vi gick in och fikade!

Tomas körde hem nytt foder, så efter fikat gick Karin och jag ut igen. Tomas tvingade vi att vila! Han har ju faktiskt opererat sig!

När vi kom in igen så åkte Karin hemåt och vi lagade amerikanska pannkakor. Vi gjorde också en citronkaka som nyss blev klar. Får se om vi orkar en bit sen!

Ska snart ut till djuren för kvällsmat och sen lite soffhäng!

RSS 2.0