Har ni tänkt på hur lätt det är att förstärka en känsla?

När jag köpte Nellie så hade jag ingen aning om vad de betydde med förstärkningar egntligen. Jag kunde ingenting om hundträning faktiskt.

Men jag hade en tanke. Har ju haft hundar förut och hästar. (inte så stor skillnad=)

Det jag tänkte på var att jag ville ha en lugn hund. Så jag började redan från första dagen att belöna när hon var lugn. Jag förstärkte (utan att veta att det är så man gör) så fort hon låg och vilade på golvet.

En gång när vi var på sök i skogen ett helt gäng så var det en hysterisk bc med. När vi fikade så undrade ägaren lite uppgivet hur det kom sig att min hund var så lugn. Jag var mest nybörjare i det här gänget.Alla hade tränat hund i många år. När jag sa att jag alltid belönat lugn så blev jag i princip utskrattad.

De flesta i det här gänget körde med korrigering. Denna ägare med väldigt hårda korrigeringar......

Det han inte visste var att han förstärkte sin hund i det hysteriska. Ju mer uppe i varv hunden var ju mer bannade han hunden.

Hade det varit idag, när jag är utbildad och vet vad jag pratar om så hade jag nog svarat lite annorlunda. Men då kände jag mig bara fånig och tänkte att det kanske inte är min förtjänst. Hon kanske hade blivit så ändå, Nellie.

Idag ser jag dagligen hur det faktiskt är så, både med hästar och hundar. Ja andra djur också och människor!!

Det är faktiskt ingen skillnad alls.

De flesta har ju hört att man inte ska ömka en hund som man trampar på. Det är ju för att det är lätt att förstärka en ängslig känsla.

Återkommer i ämnet. Detta är intressant!!! 
 

2 kommentarer

Pia

26 Mar 2011 21:58

Visst är det så att man förstärker många gånger utan att tänka på det. Det svåraste är nog att inte förstärka stress beteenden. För kommer de å tjatar om uppmärksamhet är det ju lätt att tillslut förstärka det på ett eller annat sätt.



ha en bra kväll kram Pia

Isa

07 May 2011 17:03

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din sida, men jag är glad att jag gjorde det :). Prenumererar nu på din sida på BlogLovin'!

Kommentera

Publiceras ej