Jag är inte ensam om att sitta och gäspa, ser jag på facebok!

När väckarklockan ringde imorse så vet jag inte vem som var tröttast! Hundarna sov och sträckte på sig lite grann och jag ville bara sova.....

Men det är så skönt att kunna gå ut på morgonen och fodra innan Tomas åker iväg. Då kan Jim få följa med och få lite egentid. Valpen får vara inne utan pappa en stund! 

Jim har ändrat sig ganska mycket på de här veckorna han har bott här. Han har lärt sig många rutiner. Vet vart vi ska gå när vi går ut. Vilken ordning vi fodrar djuren och sen går till brevlådan.

När vi går håller han mycket mer kontakt med mig. Även om han är lydig så var det jag som fick hålla reda på honom i början. Han hade stor auktionradie som man säjer. Nu tittar han efter mig och kommer ofta mot mig och väntar. Myshund!!

Han har burit in tidningen några gånger. Idag stod han kvar med den i munnen tills Tomas kunde ta den! Så roligt att se hur han tänker efter vad det är man vill att han ska göra.

Jag läste ett inlägg av Anders Hallgren häromdagen. Det handlade bland annat om hur dåligt hundar (alla individer enl. mig) mår när de inte förstår. Vilket stresspåslag det är när man inte vet vad som ska hända eller vad som förväntas av en. Eller varför man blir slagen.

Det är verkligen något jag tycker är viktigt att veta och jag pratar ofta om det på kurser. Tror att jag ska prata om det ännu mer faktiskt!

Jag ser så ofta hundar som är förvirrade, som får signaler de inte förstår eller får skäll för att de är tröga!

Det finns ju inget som är roligare än när man ser hur de vill förstå vad man menar och när sen "poletten" trillar ner!

Det går inte att få en hund att göra sitt yttersta genom att man är hård mot den. Man kan få den att lyda, men det är ju mycket roligare närden VILL jobba ihop med oss.

När hundar slipper få skäll för de gör fel så provar de igen, tills det blir rätt och man kan belöna rätt beteende. Men om man mer koncentrerar sig på att tala om när de gör fel så blir de frustrerade, stressade och till slut kanske de ger upp. Eller i värsta fall kan de bli så frustrerade så det slår över i överslagshandlingar. Inte kul....

Ett exempel på överslagshandling är när man försöker rycka i ett koppel när hunden gör utfall mot andra hundar. Om den inte når fram till den andra hunden så kan den vända sig och bita mot den som håller i kopplet. Väldigt vanligt.....

Nu tittar jag ut och ser att det snöar....Jaha, var är våren?





Vilka trötta grabbar! Vilma undrar om de ska sova när det finns godis att leta efter!

1 kommentarer

Mia

29 Mar 2011 11:22

Du är klok du <3

Kommentera

Publiceras ej