I flera dagar har jag funderat på varför man vill gå en kurs hos mig och sen ändå inte använda de "metoder" som jag lär ut och står för.

En gång förut har jag fått be en kund tänka över om hon ville gå kvar hos mig. Isåfall jobbar vi med det jag lär ut och inget ryckande i koppel och gapande till hunden. Den kunden valde att sluta.

Nu kanske det är dags att fråga igen......

När man börjar hos mig är jag tydlig med att jag inte lär ut bestraffningar. Den enkla anledningen till det är att bestraffning inte leder till inlärning utan det enda som händer är att man (förhoppningsvis) får stopp på ett beteende just då.

Vill man lära sin hund något är man mycket välkommen, för inlärning är det jag kan och vill lära ut.

Sen måste man ha regler och sätta gränser för hunden. Men det är ju en annan sak än bestraffning!!

Jag avskyr verkligen när folk tycker det är bra att deras hundar får en elstöt av staketet, för de tycker att hunden ska  lära sig! Lära sig vad!? Jim blev enbart rädd för platsen han fick en stöt på, inte själva staketet. Han blev så rädd så han sprang till skogen och var borta i 3 timmar! Är det BRA!??

Det är nästan omöjligt för "vanliga" hundägare att straffa sin hund så den förstår vad det gäller. De flesta har ju svårt att belöna i exakt rätt ögonblick. Hur ska de då kunna bestraffa? Det är ju mycket svårare!

Nej jag kommer aldrig lära ut några bestraffningar, punkt slut!!

Nu ska jag försöka stänga av grubblerierna och packa för några semesterdagar. Karin kommer och sköter hela ruljansen imorgonbitti. Hoppas hennes tikar slutar löpa snart......




2 kommentarer

malin lindgren

15 Jul 2012 22:24

Du gör det jättebra Agneta! Men många lever kvar i det gamla tyvärr och andra instruktörer lär fortfarande ut små tips om hur olika beteenden skall bestraffas. Förr agade man sina barn vilket de flesta idag tycker är helt horribelt, kanske behöver det gå några år till. Hoppas det inte tar för lång tid bara. Jag försöker i alla fall dela med mig av det som fastnat hos mig.

Agneta

15 Jul 2012 22:38

Tack Malin!

Du är snäll du!

Jag tror också att det kommer ta ett tag, tyvärr.

Kommentera

Publiceras ej