Påskafton

Jag är på jobbet. M är hos föräldrarna och äter mat så jag har tagit en runda på stan och nu har jag ätit lite och väntar på att han ska komma hem igen.

Hemma i långskogen är det full rulle. Robert, Mi och barnen kom redan i tisdagskväll och igår kom Victor. Vi har tyvärr haft väldigt kallt. Men vi har ju ändå varit ute en hel del.

Vi har inte ätit direkt påskmat någondag, men idag skulle de fixa lite sånt, Tomas, Karin och Victor.


Igår hade vi lite fika-buffe när Victor kom. Tomas tog kort på Hilma som smaskade i sig kaka!


Trångt men mysigt!!Vi har fått ett lamm till. Ett tacklamm som föddes i onsdags och  det gick bra! Hon föddes ute tidigt på morgonen och allt var klart när jag kom ut.
Måndag eftermiddag

och kaffedags.

varit ute och matat lammet som är i stallet och "tränar" på att vara just lamm!

Mockat och fyllt på vatten i vindskyddet.

Ska snart gå ut igen och fortsätta. Var bara tvungen att få lite energi. Hästskrällena hade dragit ut ur hagen och hade uppvisning på gårdsplanen. Tindra travade så urtjusigt!!!

I helgen har det varit fullt upp som vanligt.
 
I lördags var Tomas och Jim på viltspårkurs. Det gick jättebra! På fredag ska de dit igen.

Sen jobbade vi här hemma med allt det vanliga! Karin red sina hästar, men jag plockade mest i stallet och försökte få lite ordning.

Igår var vi på tovningskurs igen. Nu har jag gjort 2 sittunderlägg! det var roligt!

Nu är det påskvecka. Jag har tagit fram 2 tuppar och köpt lite nya blommor, så nu får det bli påsk!

"Barnen " kommer hem. Men jag ska också jobba lite hos Mattias och det blir säkert flera lamm snart så vi kommer nog ha att göra. Städa gör vi en annan dag.......Bättre och bättre...

Jag mår bättre från influensan och lammungen mår definitivt bättre!!

Hon är helgalen! Äter när hon ska, leker med Mio (!!!) och får hänga med ut till stallet varje dag. Tyvärr är det nog väldigt svårt att släppa in henne till de andra tackorna än. De stångar iväg henne så det bara tjongar! Men så gör de, de är inte alls snälla mot andras barn.

Hoppas vi får tag på ett flasklamm av någon annan så hon kan få en kompis. För vi behöver inga fler få!! Nu får de sköta sig, föda och ta hand om sina lamm.

Nu ska jag på 80-års kalas. Svärmor fyller. Jag smiter från jobbet en stund. Sen ska jag tillbaka hit och jobba natt. 
 
Imorgon ska jag träffa Eva och Cattis och gå på stand-up i Linköping. Ser fram emot det!!

På fm kommer Helen en sväng. Vi ska äta våfflor. Mums!

Här händer det saker. Del 2

Lördagmorgon blev jag alltså väckt av ett bää. Hon levde! Vi kravlade oss upp igen. Jag gick ut och fodrade och tittade till djuren ute och Tomas sondade i tackan mat igen.
 
Sen fick vi sova 2 timmar till.
 
På förmiddagen kom Karin och avlöste oss lite. Hon har ju också varit sjuk. Ingen bra vecka det här.
 
Hela dagen var det pyssel med lammet och de andra djuren. Vi mjölkade mamman också 3-4 gånger/dag. Men den envisa lilla tackan ville inte suga på nappflaska. Det var oroande. Hur länge kan man/ska man sonda?

På kvällen fick Karin lammet att tutta, men det var bara en gång. Hela dagen var upp och ner, ena stunden såg hon död ut och sen bäade hon lite ibland. Fy farao vad jobbigt!!

Tomas sa att om det inte vänder måste vi ta bort henne. Det här är ju ohållbart. Hon måste ju ut till de andra fåren snart.

Senare på kvällen ställde hon sig upp och riktigt skrek efter oss, så då fick man lite hopp igen. 

På natten var jag bara tvungen att sova så då fick hon ligga här nere mellan 00-06. När jag kom ner bäade hon men skulle inte tutta..."Jävla lamm, du ska leva" sa jag!! Tvångmatning har jag blivit bra på.......

Hela förmiddagen sov jag sen. Slut av både sjukdom och sömnbrist.

Lammet var stilla och tyst så man tappade lite hoppet igen.

Efter råd av flera vänner så ändrade jag taktik på matandet. Började ge pyttelite varje timme. Jag var ju ädå inne.

 
 
På kvällen blev hon jättepigg och fick komma ut i köket och for omkring där. Men äta gick inte....

Vid 20 tiden skulle vi gå ut och fodra igen och då följde jag med och tog med lammet. Vi ville se om mamman kände igen sitt barn. Om inte annat fick hon höra lite får.

Tackmamman blev tyvärr dålig och trots våra försök med både matolja och energibalans så blev hon bara sämre. Så imorse fick hon somna in.

Imorse, tro det eller ej, så sög lammet på nappflaskan!! Det finns hopp! Jag har matat 50 ml varje timme och ska försöka att öka lite långsamt. Så fort hon kan äta en större mängd får hon flytta ut till stallet.

Men nu bor hon inne och är inte alls lika nöjd med att bara ligga i en liten komposthage längre. Hon får komma ut på golvet lite stunder och träna sig på att studsa runt. Om det blir sol idag ska hon få gå med ut.


 

Här händer det saker. Del 1

I torsdags när Tomas och jag pallrade oss ut och skulle fodra, så stod ett nyfött stort fint lamm i hagen!
 
Vi var hemma och var sjuka båda två, men med gemensamma krafter fick vi in dem i en box i stallet.
 
Tackan var jättebra med lammet och den var så fin!

 
 
Det har ju varit så himla kallt ute nu, ända ner till -20 grader. Inte bra när lammen börjar komma.

På fredagkväll var det dags för tacka nr 2. Vi tog in henne bredvid den andra tackan och hon började nästan genast. Men hon lät så högt och beklagande och det såg trångt ut så jag fick hjälpa till efter en stund. Det var först en liten tacka som genast började kravla mot maten:-) Strax efter kom en liten bagge, helsvart. Hon slickade dem och lät så snällt mot dem. Så härligt!!

Vi lämnade dem en stund för det såg ju jättebra ut. Hon var dessutom rätt störd av oss.  Men det var första misstaget.  Så fort vi gått (tror vi) så gjorde hon inget mer. Efter 30-40 minuter var de iskalla, trots värmelampa.
 
Vi gnodde på dem men de var iskalla, det gick inte att få dem torra i kylan. Efter en stund så bestämde vi att ta in dem, livet rann ju ur dem. Baggen slutade andas flera gånger, men vi fick igång honom. Jag stoppade in honom innanför jackan och kände hur han rörde sig. Tomas bar tackan.

När vi kom in dog baggen i händerna på oss:-( men tackan verkade starkare. Vi försökte tempa men termometern gick inte så lågt. Den började på 30 grader. Så den var rejält nerkyld. Enligt böckerna går det inte att värma upp nerkylda lamm utan att ge dem en glucosinjektion rakt in i buken. De dör av hypoglykämi i hjärnan.... Men vad tusan! Man måste ju prova, annars dog den ju ändå!


Vi blåste försiktit med fönen och försökte sen peta i den råmjölk som vi mjölkat ur. Men tungan och hela munnen var iskall ännu och det gick bara inte. Enligt böckerna ska man sonda in mjölk. Men vi hade ingen sond och absolut ingen erfarenhet!! Efter timmar av trälande så sa Tomas: Vi tar en krympslang och provar,hon klarar sig inte ändå.

Han fick ner slangen enligt beskrivning och vi sprutade sakta i några matskedar. Då var klockan 4 på morgonen och eftersom vi var sjuka så var vi helt groggy!!!!!

Nu har vi gjort vad vi kan sa vi och dök i säng. Den till synes livlösa lammungen låg i en tvätt korgbredvid min säng.

5.30 vaknade jag av ett bäää! Trodde knappt mina ögon. Hon höll upp huvudet!!

Är i Uppsala

Sitter i Uppsala hs Robert och skriver.

Ska snart sova.

Igår kom vi hit hela familjen vid lunch och på kvällen åkte Tomas och Karin hem igen. Jim och jag är kvar och är på utbildning på Hundens hus.

Igår var det svinkallt ute, men vi gick en härlig promenad på eftermiddagen.

 
Smakade gott med kaffe efter en dryg timme i snålblåsten!

Victor skulle iväg till jobbet klockan 17 så han stack iväg innan Tomas och Karin.

2 små sötnosar!

På kvällen gick Robert och jag till Coop och hälsade på Victor. Det vaar kul att se när han jobbade!

Idag har Jim och jag varit på Hundens hus hela dagen och ska dit imorgon med. Så nu ska vi sova! Godnatt!

Är i Uppsala

Sitter i Uppsala hos Robert och skriver.

Ska snart sova.

Igår kom vi hit hela familjen vid lunch och på kvällen åkte Tomas och Karin hem igen. Jim och jag är kvar och är på utbildning på Hundens hus.

Igår var det svinkallt ute, men vi gick en härlig promenad på eftermiddagen.

 
Smakade gott med kaffe efter en dryg timme i snålblåsten!

Victor skulle iväg till jobbet klockan 17 så han stack iväg innan Tomas och Karin.

2 små sötnosar!

På kvällen gick Robert och jag till Coop och hälsade på Victor. Det var kul att se när han jobbade!

Idag har Jim och jag varit på Hundens hus hela dagen och ska dit imorgon med. Så nu ska vi sova! Godnatt!

RSS 2.0