Länge sedan!!

Hej igen!
 
Nu har det gått lång tid sedan jag skrev. Och det blir inte långt nu heller. För jag har läst ifatt Marinnes blogg, så nu är klockan alldeles för mycket! Ha ha!
 
Sedan jag skrev sist så har alla lamm fötts. Vilket jäkla jobb det blev! 20 levande är kvar. 5 dog tyvärr. Men det var ju inte så konstigt med tanke på att de inte var förberedda för lamm. Ett par föddes för tidigt och  2 föddes döda. Sen dog en av trillingarna när vi var på Island. Den lärde sig aldrig suga. Vi trälade i flera veckor. Men det måste varit fel på den.
 
Jag ska berätta om Island och lägga in foton från våra kameror. Men jag har inte hunnit tänka på det ännu!
 
Vi kom hem natten mellan söndag och måndag. Gick och lade oss när det var ljust! Det blev några timmars sömn. 
 
Igår åkte jag och hämtade Allie och Mio hos Roberts familj och klockan två började jag jobba. Så jag hann inte så mycket!
 
Idag har jag varit barnvakt nästan hela dagen, till Emilia. Karin fick åka och hämta Freyja hos hingsten. Hon kan tydligen inte uppföra sig! De skulle gå på fribetäckning i år. Men Freyja tycker inte att han skulle betäcka Disa. Så hon går imellan och har bitit och sparkat honom! Knäppa häst! Så nu får de vara där en i taget....Jäkla tråkigt extrajobb! Det är ju en bit att åka.
 
Jim ligger på Bemernadrassen bredvid mig. Han började halta och bete sig konstigt idag igen.(ev igår) Är det inte märkligt att varje gång silvervattnet tar slut och han blir utan några dagar /veckor så börjar det igen. Det kan inte vara en slump. Det är minst fjärde gången nu. Kanske ska ringa och be om ett nytt blodprov nu när det är akut skede. Tror det var ca 10 dagar efter de har börjat få symtom. Och nu ska jag beställa nytt vatten!
 
 

Fullspäckad helg

Det har varit kul i helgen på utbildningen. Men man blir trött av att sitta så mycket!
 
 
 
 
Igårkväll åkte vi direkt till Robert och firade att han fyllt år. Kom hem sent och somnade i soffan efter att ha gjort klart ute. 
 
Tackan som fick värkar förra helgen har vi hållt igång med energibalans. Hon har väl mått dåligt och inte ätit. Det är inte bra för får som iddislar. De blir lätt dåliga men hon har nog pillat i sig lite iallafall för hon har hängt med. I fredags gjorde vi ju ett tappert försök att få ut lammet. Men hon var alldeles för trång. 
 
Men igår stack en liten svans ut! Det låg alltså med rumpan först. Tomas lyckades lirka ut benen och dra ut det. Det var inte så fräscht. Hade nog varit dött ett tag. Nu får tackan penicillin och verkar repa sig snabbt. Hon har slutat se eländig och kutryggig ut!
 
Det är synd att hon inget lamm fick för hon älskar lammen i hagen. Alla andra tackor stångar bort de andras lamm så fort de råkar komma för nära. Det gör inte hon. 
 
 
Hon är till vänster! 
 
 
När jag kom hem ikväll efter utbildningen dammsög jag och torkade golv. Extremt välbehövligt!
 
 
Imorgon är det jobb kl 8 så nu är det godnatt!
 

Tidsbrist och sömnbrist!!

Gör så att det inget blir skrivet.
 
Lammförlossningar. De flesta går bra. Men ikväll har vi ägnat timmar åt den stackarn som inte öppnar sig. Så jävla sorgligt. Känner lammet därinne, men det är för trångt.
 
Får berätta en annan dag. 
 
Imorgon kommer alla barnbarn igen. Karin och jag ska ha hand om dem. Som ett litet minidagis! Hoppas att ingen lammar!
 
Sen ska jag på kurs hela helgen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Jobbat helg

Och kom hem imorse.
 
Gick direkt ut och kollade till statusen bland fåren. En tacka var lite märklig. Hon började få värkar igårkväll. En av dem som vi inte trodde var dräktig. Inget juver och inte speciellt tjock. Normalhull kan man säga. Men det kom lite slemmigt från baken och hon ville inte äta. Verkade orkeslös.
 
Nu låg hon bara på samma ställe när jag tittade till dem. Så jag blandade till enegibalans som jag fick i henne. (Och på mina kläder!) Sött och kladdigt!
 
Sen gick jag in och fikade. Vek tvätt, gjorde musli och diskade färdigt det som jag började med i vitrinskåpet häromdagen. Sen ut igen och grejade med djur, foder och allt det vanliga.
 
Lagade staketet till en gräshage så hästarna skulle få gå där någon timme lite senare. 
 
Vädret var märkligt. Hagel, snö och sol om vartannat! Hade långkalsonger, mössa och vantar!
 
Efter lunch (klockan 15) fixade jag inför nosework-kurs ikväll.. Gjorde 4 olika ställen som mina hundar fick prova.
 
 
 
 
Tomas skulle vara borta med jobbet till sena kvällen. Men han kom tidigare. Skönt eftersom jag var orolig för tackan. 
 
Efter kursen så gav vi tackan mer enegibalans och jag försökte känna i henne. Men hon var inte öppen alls. Och inte nu heller när vi var ute vid 23 tiden. Hon är förstföderska så jag hoppas det går bra.....Bara det inte ligger fel.
 
Bäst att sova nu så jag kan gå ut tidigt imorgonbitti.
 
 De här tre föddes igår.
 

Nu är det kväll!

Jag skrev ju lite imorse innan barnen kom. 
 
Jag skyndade mig att dammsuga av lite innan de dök upp. Och fick för mig att diska alla glas i vitrinskåpet. (idiotiskt!!)
 
När barnen kom drack vi kaffe sen gick vi ut. Vi började i stallet och gav alla mat. Det tog väl ca en timme. När vi kom ut till de andra fåren så sa Hilma: Jag tror det är två lamm där. Nä, de är födda förra året sa Karin om de två ungtackorna , som är ganska små!
 
Men Hilma hade rätt! En tacka hade lammat. Man brukar kunna se på dem när det är dags. Men jag såg inget några timmar innan!
 
 
 
 
Det ena lammet gick vilset runt och försökte komma in till baggarna i fållan bredvid. Och de andra tackorna yrslade runt och ville ha mat. Så det var lite rörigt. Annars brukar den som lammar gå undan och föda. Men denna hade lagt sig i vindskyddet där alla andra var! När vi försökte sätta lammet till mamman så stångade hon den så det var ett under att den klarade sig. Det bara small i väggen. Vi beslöt att tvångshålla den. Vi band fast henne i foderbordet i en grimma och höll i hennes bakben och lammet. Som tur var så var det två rejäla lammungar och den bortstötta  var envis som attan och gav sig inte. Den åt som sjutton när vi höll. Några timmar senare hade hon gett med sig och puttade snällt på den när den åt. De puttar dem i rumpan!
 
 
 
Det var full rulle här hela dagen och inte mycket blev gjort av det vanliga jobbet. Men ikväll kom Marie och My. Och sen kom Tomas så det gick snabbt när vi var många.
 
Vi fick hjälp att flytta in tackan med lammen i stallet så nu hoppas jag att det är lugnt där!
 
Karin och Emilia åkte hem vid 19.30. Det blev en lång dag!
 
Jim fyller nio år idag. Ikväll åt vi tjälknöl och då fick hundarna festa lite på resterna!
 
Imorgon är det jobb i stan  igen!

Godmorgon!

Igårkväll somnade jag så fort jag satte mig. Hade en jobbig natt igår. Ont och vaknade hela tiden. Men inatt sov jag!
 
Igår hade jag p-möte på fm. Sen lämnade jag in bågarna hos optikern, kan inte bestämma mig!
Sen vidare till granngården och handlade till fåren.
 
Hela eftermiddagen bara försvann. Funderade på vad jag gjort. Jo matade djuren i flera omgångar, planterade några kryddväxter och klippte ner en buske och lade på lite jord.
 
 
 
 
Hos fåren tar det mycket tid. Det är en tacka med lamm i en box, två tackor i en annan box, tre tackor i en egengjord box i stallet och sen resten ute på två ställen: 11 tackor och 6 baggar. Allihop är kräsna som får är, så jag får ta bort ratat ensilage flera gånger om dagen och ge det till hästarna och fylla på nytt! De äter inte det grova, men det gör gärna hästarna! Så de följer med till fårhuset på sin sida i hagen och står där och väntar på att jag ska kasta ut! Och tydligen svälter hellre får än äter det grova.Puckon! De är ju magra fast vi har haft fri tillgång. Fast nu har de ätit upp sig lite när de får kraftfoder också, samt en matte som byter foder till nytt.......
 
 
 
 
 
Klockan 17 tog jag en kopp kaffe och sen mockade jag medans jag väntade på Tomas. När han kom så gick vi en timmes promenad i skogen. Det var snårigt och lite svårt på vissa ställen. Jag hade så ont i kroppen, framförallt i min vänstra ljumske. Lite orolig att den höften ska ge upp med. Men faktiskt blev det bättre när jag tog på mig bra skor och traskade i skogen! 
 
På ett ställe kom ett rådjur farande och sprang mellan hundarna och oss! Allie glodde förnärmat på den! Mio blev lite upphetsad och Jim blev hysterisk. Ha ha!! Som tur är går han alltid i koppel.
 
När vi kom tillbaka så var det stalljobb kvar i dryga timmen. Mat blev det som vanligt vid 21. Blodpudding och bacon med mycket vitkål och morötter. Snabbt och gott.
 
Snart kommer mina barnbarn och ska vara här idag. Karin kommer med så vi ska väl fixa det!

Tisdagkväll

Jag åkte hem från jobbet i morse. Tomas messade att ett lamm hade fötts.Egentligen två, men en var död. Vet inte om den var dödfödd eller om hon bara tog hand om en. Vilket fall var den väldigt liten! Men nu har den ätit och verkar pigg.
 
 
 
 
På fm kom Karin och Emilia. Vi drack kaffe ute för idag var det sommarvärme! Sen hade jag privatlektion med en kille med hund. Roligt och de var så duktiga!
 
Dagen gick fort med mycket jobb med djuren. Karin red men jag har mest hållt på med fåren. Lammet ville inte riktigt äta först.
 
På kvällen hade jag avslutning på vardagslydnad. Idag var det äntligen fint väder. De har ju haft lite otur med snö och regn.
 
 
 
När kursen var slut grejade Tomas och jag i stallet och det blev middag kl 21. Som tur var så hade vi färdiga matlådor, bara att värma! 

RSS 2.0