Valborgsmässoafton

Varit ledig en hel del i veckan. Men smågrejat hemma hela tiden med tvätt, undanplockning av vinterkläder och annat tråkigt. Har även varit ute mycket och rensat ogräs som växer som bara den....

Ibland undrar jag var jag gjort, det är ju inte alltid saker syns, som man gör....

Igårkväll däremot började jag tjära in rundcorallen. Det syntes iallafall! Vi grillade korv och njöt av värmen. Men när solen försvann blev det svinkallt! Så kaffet intogs inomhus.

Idag på fm hade jag avslutning på valpkursen. De är  så duktiga. Både hundar och ägare. Jag tror nog att de lärt sig lite iallafall!

Imorgon är det agilityavslutning på em. Hoppas på fint väder!

Jag är på jobbet nu. M och jag ska ge oss ut och titta på maj-eld. Han har pratat hela dagen om det! Det regnade förut, men nu ser det fint ut igen, så vi tar väl en sväng.


Otto med matte på valpkursen


Fikarast måste man ha också!

Tränar för lite...?

I lördags efter valpkursen sa Tomas till mig: "Undrar om de andra på kursen tror att vi tränar jättemycket, eftersom Mio är så duktig.Vi tränar nog för lite. Vi kunde ju  göra mer."

Jag höll nog med. För vi tränar ju inte så som man menar med tränar!!

Men valpen tränar ju hela tiden. Varje vaken sekund!!

Just nu tränar han på att ligga ute i trädgården med Jim och jag är inne, med dörren öppen. Jag går dit ibland och säger : Vad duktiga ni är! För det vet han vad det är!

Nyss cyklade vi ner till hästarnas hage och öppnade till betet. Mio tränade på att springa bredvid cykeln, sitta stilla (kopplad) när jag släppte över 8 vilda hästar! Superduktig!

Sen mockade jag i hagen. Mio tränade på att inte springa till grannen som tjoade i sin trädgård. Utan höll sig nära mig (ätandes hästskit!)

I morse tränade han på att sitta utanför hagen till både hästar och får när jag fodrade, då utan koppel.

Han är ju asduktig!!!!

Han är rumsren sedan flera veckor. Sedan i helgen vill han inte ens bajsa i trädgården, utan ska gå till skogen eller den tomma hagen bredvid huset. Bara det!!

På fm var vi i skogen. Mio kollade vart jag var hela tiden, vilket inte fader Jim gör. Honom får man ropa på ofta!

Han kan så himla mycket redan. Men man tänker nog inte på att hela dagarna är fyllda med träning för en liten valp!Tisdag och vardag igen

Det var en lång och skön helg!

Funderade just på om det regnat något sen vi tog hem valpen,tror inte det!

Igår annandag påsk, jobbade jag till 14.

Sen kom Eva och hälsade på sin häst och tog en fika. Det blev utevistelse för kaninerna i den stora uteburen och lite annat pyssel. Klippte även lite tovor på Lilleman och deras klor som var långa efter vinterns mjuka halmbädd!

På kvällen åkte Tomas, Jim, Mio och jag på vallkurs. Ja,Mio sov och jag tittade på!

De flesta hundarna är nybörjare, medans vi har en hund som är klar! Det är inte helt lätt när hunden tycker att han klarar sig bäst själv!

Idag har jag plockat, rensat och flyttat runt på grejer hela fm. Nu är kaffet uppdrucket och vi ska gå ut och jobba lite.

En hel vecka sen.....

Veckan som bara försvann! Hur fort går det egentligen?

I onsdags kom Victor, Robert och Mi hit för att fira påsken. Diesal med förstås. På fm där hade jag en vardagslydnadskurs med en gäng trevliga människor. Tisdagkvällen hade jag samma kurs med ett annat gäng!

Det är så kul att ha kurs när man känner att de förstår och börjar använda sig av det jag förmedlar.

På torsdagen jobbade jag hela dagen. M och jag var i Staffanstorp, det är ju så fint där.

När jag kom hem hade jag spårkurs för några mysiga hundar med mattar!

Igår, fredag, höll vi på här hemma och grejade. Tomas, Robert och Victor hjälpte Karin att flytta några saker till hennes nya lägenhet. På em kom Mi:s syster och mamma på besök. Lite fika och koll på hästarna och hundarna. Idag hade vi valpkurs på fm. Så kul att se hur mycket de lärt sig redan! Vi tränade inkallning och lite annat i grupp.Fika och mys nere i skogen i gläntan! Så skönt därnere.När kursen var slut så släppte vi ner hästarna på betet, åt ett par korvar med bröd och sen stack vi iväg till Omberg.

Victor åkte hem igårkväll för att jobba och de andra "barnen" stack iväg till Jönköping för att hälsa på vänner idag. 

Vi har gått lite promenad vid Stocklycke, fikat på Stubbegården och haft en toppendag!Nu har vi käkat lite god mat och är trötta allihop. Ska masa oss ut och fodra djur och kolla om det blivit lamm än! 

En lördag fylld med valpkurs och utejobb

Slutade 9 imorse och åkte hem för att ha valpkurs.

Idag var det 8 små gryn som var med. Vi tog med oss fika och gick till skogen. Först tränade vi inkallning i grupp om 4 stycken.  3 går omkring lite och 1 i taget jobbar med sin hund. Det gick kanonbra, alla kunde till och med ha sin valp lös när vi hade gjort några gånger i koppel.
Sen fick de lägga ett kort litet spår, vilket alla fixade också. Sen fikade vi och njöt av vädret! Efter fikat tränade vi koppelträning, dvs att följa med fint i koppel. Det är så kul att se vilka framsteg de redan har gjort. En del går med superkontakt. Sen åkte alla småttingar hem. 

Vi gick in och åt lite korv och bröd, sen  gick vi ut och jobbade. Har mockat och packat foder som vanligt. Lastat transporten full med gammalt skräp. Karin har motionerat 3 hästar. Jag fyllde på lite jord i några land och på buskarna. Sen verkade Tomas klövarna på tackorna också.

Ikväll har vi öppnat ett fönster och arrangerat en nedgång åt Kissen från rummet han bor i! Hoppas han håller sig här i närheten nu! Ska gå ut och kolla nu.

Tomas och jag har just festat på hallonpaj. Blev sugna på nåt sött och den blev kanongod! Kommer nog inte ihåg riktigt hur jag gjorde. Det blev lite på en höft!

Veckorapport!

Varit ledig tisdag, onsdag och torsdag.

I tisdags passade jag på att plocka in lite vinterkläder i boden, eftersom vi har så trångt inne! På kvällen hade jag vardagslydnadskurs och efter den en privatlektion. Jag gillar verkligen att ha privatlektion när man får bra kontakt och bra respons på det man vill förmedla.

I onsdags var kallt. Hade en kurs igen, kl 10-11.30. Vi frös som sjutton! Jag var väl ändå skapligt påklädd, men det var inte alla. Sen var jag med vovvarna och handlade ett gäng blommor att ha ute. Lillen behöver träna på att åka. Han blir åksjuk stackarn!

På em kom Eva förbi och fikade. Sen åkte vi på styrelsemöte i Blå Stjärnan. Marie, My Karin, hundarna och jag. När vi skulle avsluta mötet och gå ut och diska, upptäcker vi att  "några" har stängt in oss och larmat på! Herregud var det tjöt!

På torsdagmorgon kom Eva förbi en stund igen. Vi fixade lite i stallet. Packade foder och fyllde på vatten.

Jag tvättade flera maskiner tvätt och hängde ut, härligt!

På kvällen hade jag spårkurs med 6 fina hundar och deras mattar!

När kursen var slut åkte vi och lämnade hö hos Lena och tittade på söta lamm. När vi kom hem så kände jag mig jättesjuk. Jag måste använda andningsskydd när jag håller på med höet. Jag tål nog inte när det är mögliga balar som man måste sortera bort. Jag kan knappt andas och känner mig som jag skulle få influensa!

När vi skulle släppa tillbaka hästarna till hemmahagen så sa jag: ska vi inte prova att ha dem ihop inatt? Nu har ju Thokkadis gått här i 3 veckor, så de borde ha lugnat ner sig. På betet går det ju bra, men där äter de ju hela tiden....

Vi testade. Jag var ute och lyssnade på kvällen. Det var tyst, inga skrik eller springande hästar.

Imorse när jag kom ut och skulle fodra så kom Thokkadis först! Men sen fick hon flytta sig, så jag fodrade en bit bort åt henne.

Så nu kanske vi kan sko dem! Äntligen!

Idag har jag jobbat hela dagen. Skulle egentligen på kurs i em, men den blev inställd, tyvärr. Eller flyttad rättare sagt.

M och jag har gjort fint på balkongen med blommor och tagit fram dynor till stolarna där.Gäsp!

Måndag fm

Tar en kopp kaffe med 2 trötta hundar vid mina fötter.

Klockan är bara 10 men vi var upp 6.30 så vi har hunnit en del redan.

Igår släppte vi ner hästarna på betet igen. det går jättebra därnere. Men sen när de skulle tillbaka blev det lite jagande igen så vi delade på dem. Vågar inte riskera att någon gör sig illa i skogen på alla pinnar.

De får väl gå ner efter lunch igen. Hoppas de kan vänja sig snart!

På em hade jag 2 agilitygrupper. Det är så kul. I nybörjargruppen är det några som är så duktiga redan så de skulle kunna byta till den gruppen som tränat förut! En boxer, vid namn Zorro är en stjärna!

I em ska jag lämna in kissen för kastration. Hoppas att han vill stanna här sen!

Sen är det jobb efter det. Jobbar tills imorgonbitti.

Får se om M och jag kan åka och hämta kissen  när han är klar senare i em.
Händelserik dag

Fick sova till nästan halv 8 idag. Valpen sov så gott! Vilma däremot skulle ut och kissa mitt i natten! 

På fm så hade vi valpkurs. Karin var på annat idag, så Tomas fick klara sig själv med Mio.

Det är stort gäng med valpar, 10 stycken. Men på valpkurs går det ju bra när man har mycket teori och tränar väldigt korta pass.

När kursen var slut så åt vi bara lite korv och bröd innan vi gick ner och fixade staketet i grannens hage som vi brukar låna. Satte upp staket som hade rasat och lite isolatorer. Sen släppte vi in skogsgänget, dvs Katur, Freyja, Tindra, Disa, Birkir och så den nya, Thokkadis.Åh vad glada de blev! Det bockades och kutades runt en bra stund! Vi satt och fikade och kollade på. När vi hade låtit dem gå en stund och kolla över hagarna så släppte vi in "hulliganerna" Nökkvi och Berserkur. Nökkvi har ju redan träffat Thokkadis men vi var oroliga för Beris....Han är inte snäll mot nya!

Men det fanns ju mat! Gräset har börjat sticka upp så han jagade bara en liten stund, för att det ska man när nya ska sättas på plats. Sen hade Thokkadis fattat att man skulle hålla lite avstånd och då blev det lugnt.Oj vad hästarna springer!!

Sen cyklade Tomas ner och kollade till dem ett par gånger och grannen tittade också till dem lite. 

Tomas började byta till sommardäck och jag fixade i stallet. Då ringde Annelie och undrade om jag kunde ta hand om en katt! Direkt! Fanns ingen tid att fundera. Han var infångad eftersom han var en  hemlös kille som hade blivit  matat länge och den som först tänkt ta honom hade backat ur!

Det är en kelen och fin kille, men lite mager förstås. Kan äta hur mycket som helst... Hoppas bara inte hundarna skrämmer bort honom.

Ska ringa och boka kastrering på måndag direkt. Ska be att de kollar igenom honom ordentligt.

När vi var klara med allt i stallet så var vi jättehungriga. Gjorde lite avocadosallad till förätt sen blev det snitzel och hemgjord pommes som vi friterade.


Nu är vi svintrötta! Hundarna är helt däckade. Vilma ville knappt gå ut när jag skulle gå ut och fodra

Natti natti!

Fredag

Har långledigt denna helg. Slutade igår morse och börjar sent på måndag. Jätteskönt!

På fm var jag och vovvarna ute i trädgården och jag krattade ihop några kärror med löv och skräp. Det är mängder kvar, men nånstans ska man ju börja. Mio, valpen lyckades hitta ett öra som Vilma grävt ner! Vilken nos han har!

Packade lite foder till hästarna och flyttade på vattnet i skogshagen. Det var så lerigt vid vattenbaljan.

Hoppas att vi kan släppa ihop alla hästar i helgen.

När Karin kom så gick vi en sväng bort till jaktstugan. Vilma hittade en halv (!) råtta. Hon hann bara ta den i munnen när Karin såg det och sa loss! Vilma släppte och fick en frolic! Jag hittade en sten som jag lade över liket! Sen gick vi vidare. Lilla Mio var på Vilma och slickade henne i mungiporna efter blodet. Bläää! 

Efter en stund gick vi hemåt. Alla 3 hundarna kutade iväg som skjutna ur en kanon. Gissa vart de skulle?? Snacka om att de har minne! De sprang i kapp för att hinna dit först! Sen snosade de runt och letade som sjutton.Efter lunch kom Eva förbi. Vi gick en sväng med hundarna innan jag skulle på kurs!

Kl 15-17 var jag på kurs om belöningar. Den är bra. Repetioner är alltid bra och alltid lär man sig något nytt. Bra träning för valpen också.

Nu på kvällen var vi ute igen. Tomas fixade med dasset igen och jag krattade lite. Sen gick vi en promenad med en ålande valp som inte vill bli buren!

Skönt att det är ljust så länge nu!


sena kvällen

Idag har jag varit hemma och umgått med hundarna efter att ha jobbat 2 långa dagar.

Tyvärr har det blåst halv storm, men vi var i skogen en stund och där var det lä. 

Grejat en del i stallet. Påtat lite i trädgårdslanden och så började vi fixa lite på dasset. Har köpt en ny tunna och sen är det en slang till en dunk, så det separeras, så att säga!

Var ute hela dagen tills det blev mörkt! Härligt!

Valpen som vi nu har bestämt att vi ska kalla Mio, var så trött så han var som en övertrött unge när vi kom in. Jag fick hålla fast honom tills han lugnade sig. Han ålade, pep och högg vilt i luften med sina små sylar!

Men på några minuter somnade han och sover ännu.

Inatt ska han få sova i en öppen bädd, för han sover så bra på nätterna och gör väldigt sällan något inne. Han går till dörren när han vill ut, lille skrutten! Hittills har han sovit i bur och  det har han inget emot. Men han blir varm av fällarna och vill nog gärna ner och svalka sig på golvet. Det ser man iallafall på dagtid. Så vi testar i natt.

Natti natti!


reflektion...

Kom på så här lite efter kvällens kurs....jag gör ofta det när jag försöker fundera på vad jag sa, om de förstod osv.

Jag pratar ju alltid mycket om belöning, hur viktigt det är att förstärka det som hundarna gör rätt.

De ska göra en belöningslista till nästa gång.

Det ska vara något hunden vill ha. Olika saker, mat, personer.

Men rätt som det var när jag gick här och funderade så kom jag på: När vi tränade andras hundarpåinstruktörsutbildningen. Olika åldrar, raser osv. En hund jag hade, var en jakthund, en hane som drog som en tok. Han var dessutom 8-9 år och hade dragit jämt.....

När jag skulle belöna rätt beteénde med godis så blev han "knäpp". Han fick en överslagshandling och började jucka på mig. Det är en typisk överslagshandling och inget sexuellt i detta fallet.

Jag visste inte vad jag skulle göra. Det gick ju inte att gå!  Fick råd från handledarna om att göra ryggsäcken, en lugnande övning.

Jag lyckades inte med det heller....Han verkade bara förvirrad.

Till slut bestämde jag mig för att bara gå och belöna med rösten när han gick fint.

Ni får tro det eller ej, men det tog bara några minuter så fattade han "galoppen". Han drog ingenting med mig efter det (men tyvärr med andra)

Det enda jag gjorde var att gå när han stannade och nosade, när han kom ifatt mig så berömmde jag. När han sprang före så stannade jag och började gå direkt igen och när kopplet var slakt fick han beröm.

Jag har funderat mycket och länge på det där. Hur kom det sig att det gick så "lätt" och utan godis eller annan belöning?

Jo jag tror, (bara tror) att han blev lättat när han förstod vad han skulle göra. Jag tror faktiskt att de ofta inte förstår vad vi vill.

Sen är det inte bara att överföra till andra personer, utan hundar måste lära sig att det gäller överallt med alla! De kopplar ofta ihop beteénden med person/platser.

Sen är det så mycket lättare att träna andras hundar, som man inte har samma relation till som sin egen!

De hundar jag lärt mig mest på är mina projekthundar och så Nellie såklart.

 Jag är glad att jag fått  förmånen att träffa så många olika hundar som lärt
 mig många olika saker!Mysan, min allra första projekthund.

regnig kväll...

I söndags när jag hade  agilitykurser på em. regnade det. Ja, inte hela tiden, men det blev ju jätteblött på planen.

Igår, måndag var jag ledig. Då var det skapligt väder. Hundarna och jag var ute i trädgården och grejade lite och sen i stallet.
På kvällen åkte Karin och Tomas och hämtade Karins bil i Bona. Jag passade på att stryka lite när valpen sov.

Idag var det jobb hela dagen till 17. Sen började vardagslydnadkursen ikväll. Regn igen! Det vore ju trevligare med fint väder. Men vi hade lite tur iallafall, för det slutade efter ungefär halva tiden.

Det var ett roligt gäng. Ska bli kul att se dem utvecklas.


Lördag, just nu på jobbet.

Igår kom jag hem på fm efter att ha jobbat natt.

Karin och jag var ute varsin gång och grejade lite i stallet. Bytte även hagar för hästarna så de kan nosa på varandras lukter och förhoppningsvis släppas ihop snart.

Vid lunch kom Robert och Victor och Diesal. Vi hann äta lite innan jag åkte iväg på en kurs med valpen.

När jag kom hem var det kväll! Dags att börja med tacos!

Hundarna funkade jättebra ihop. Först trodde nog Jim att Diesal var en tjej.... men han är ju inte svår att säga till.

När vi hade ätit tacos så spelade vi lite plump, kort alltså! Jag vann!Det gick lite vilt till ibland!Robert skakde mjölken som en marracas, men synd att korken inte var tät......


Idag på fm hade jag valpkurs 10-11.30. Det är synd att det är så blött fortfarande och det duggregnade även lite grann.

Men de jobbade på ändå. Duktiga är de. Många olika typer av hundar. Kul!
 
Direkt efter kursen åkte jag till jobbet. Idag har vi ätit vårens första mjukglass.
 

RSS 2.0