Träning av hund och häst

Karin och jag pratade om Freyja idag när vi var ute och red.

Egentligen är båda hennes hästar lite lika när det gäller inlärning. Fast de är olika till sättet!

Ska försöka beskriva:

En del djur är så snabba på att lära sig. De tror att så fort man gjort något ett par gånger så ska det vara så. De bygger ihop en egen kedja och tror att de har löst "koden".

Har sett det hos en del hundar också.

Det kräver ju mycket av tränaren då. Det går inte att upprepa samma sak för många gånger.

Man kan ju dessutom inte bli arg på hästen när den tror fel!

Till exempel så longerade Karin Freyja igår i vår paddock. Hon har lärt henne med ord vilken gångart hon ska ha. Så igår lät Karin hästen fatta galopp i ett hörn. I andra varvet så fattade hon galopp i ett annat hörn.

Idag skulle Karin rida på Freyja i paddocken. Då trodde hästen att det skulle ske på samma sätt som igår. Dvs fatta galopp i vissa hörn. När Karin saktade ner så blev hon så stressad. Hon trodde ju att hon hade kommit på hur det skulle vara.

Det är likadant om man rider i en viss gångart på vissa sträckor, det lär sig de flesta hästar. Men alla blir ju inte stressade eller förvirrade  när det inte blir som de tror att det ska vara. Det upplever jag bara på vissa djur.

På agilitykurser händer det ofta att hundar memorerar en bana efter bara en gång. Sen vill man kanske hoppa på en annat sätt (när man tränar) och komma på ett annat hinder. Hunden fortsätter på samma runda  som förra gången. Då är det ju lätt att ägaren blir arg på hunden och tycker att den är olydig.

När jag gick på specialsöket så var det en liten hund som inte hade kopplat riktigt vad vi gjorde, dvs nosade efter doftämnen. Hon trodde att hon hade löst "koden" för vad vi gjorde och markerade burken efter hur den såg ut. Det hade råkat bli rätt några gånger, att det låg ämne i just den burken.

Men om man jämför lite så är det ju som för oss när vi hamnar i situationer som vi inte riktigt vet hur det ska vara. Man vill ju veta hur det ska vara, vad som förväntas av en och man försöker luska ut på olika sätt.

Men nu kan vi ju inte prata med djuren på vårt språk, så det ställer stora krav på oss om vi vill ha ett bra samarbete.

Det jag vill säga med detta inlägg är att : Döm inte hunden/hästen innan du har analyserat vad du själv gjort!! Du kanske har tränat den att göra fel!

Helgen som gått

Igår, lördag, åkte vi in till stan på fm.

Tomas var hos distriktsköterskan och lade om sin axel. Sen handlade vi mat, var på Granngården och  ÖB.

När vi kom hem var My och Karin här. My hade ju sovit över hos Karin, sen hade de åkt hit och ridit en sväng.

Vi lagade mat, blomkålsgratäng och bacon. Tjejerna kom in också och gjorde en äpplepaj.

När vi hade ätit så kom Fredrik, Marie och Moa lagom till pajen.

Sen var vi ute i stallet några timmar. Klippte kaninernas klor och borstade pälsar. Borstade också en massa fällande hästar...

På kvällen såg vi på Melodifestivalen och åt entrecote med pommes.

Inatt sov jag inte mycket. Kom på att det var verkligen fel val av mat. Så mycket fett på en dag....Hade gallstensont och mådde illa.
 
Vaknade före 7 iallafall och gick ut och fodrade djuren. När jag kom in igen så kröp jag ner och somnade om! Det brukar jag inte, men idag behövdes det!

Det blev lite körigt sen bara för vi skulle till Marianne, Tomas mamma, vid 10. Drack kaffe där och sen åkte vi till det stora loppiset i Folkets hus. Men vi köpte inte ett dugg.

När vi kom hem var Fam Damberg här igen. Barnen var ute och red.Jag lagade fisksoppa till lunch. (klarade min mage!)

Sen var vi ute hela em. Plockade fram hö till en kund. Fixade i stallet med allt som vanligt  och Karin och jag red på våra ston. De var så pigga så vi tränade på att rida förbi varandra och göra halt. Bra träning!

Nu har vi sett Solsidan på tv och ska ta en kopp te.

Fredagkväll

Det känns som lördag idag. Det är för att Tomas är hemma. Han opererade axeln igår.

Igår var en kämpig dag på jobbet. Men enbart för att jag var trött! Birkir blev dålig igen i onsdags kväll. Jäkla mage han har!! När vi kom ut kl 22 var han helt isig, hade svettats och sen rullat sig förstås.

Vi traskade med honom i 2 timmar sen orkade inte han mer. Fick ringa och väcka en stackars veterinär som själv var sjuk, genomförkyld med hosta....

Medans jag ringde lyckades han lägga sig och fastna mot väggen i boxen. Jag fick sån panik så jag drog runt honom med ett grimskaft runt bakbenen utan att tänka på hur jag tog i. Sen fastnade han 2 ggr till (ingen smart häst!) och glodde på mig när jag kom. Tur att han är så liten. Det var inte så tungt, men jag har ont i ryggen idag, eftersom jag inte tänkte mig för hur jag skulle dra!

Efter kramplösande och smärtstillande spruta tog det bara en kvart så blev han lugn. Fick vila i boxen i en halvtimme, sen skulle jag ut och gå igen..... Vad kul, mitt i natten och pannlampan hade lagt av.

Tomas hade jag skickat in, han skulle ju opereras och skulle duscha i något speciellt flera ggr!

Kl 02 kom jag in och tog en dusch och kröp ner.Klockan 04 vaknade jag, på med kläder, ut och kolla i stallet. Det var lugnt. Katur var inne som sällskap och båda stod och tuggade så nöjt. In igen och hade svårt att somna.... Det blev väl drygt 3 timmars sömn.

Skjutsade Tomas till lassarettet tidigt. Jag hann både kasta skräp och panta flaskor innan jag började jobba kl 8!

När klockan var 16 och det var en timme kvar att jobba så somnade jag i  den ena soffan hos min brukare! Tur att han tycker det är lite mysigt när jag ligger där och snarkar! Han brukar skratta åt mig så jag vaknar! Det är lätt att somna när man tillåter sig att lägga sig ner!

Idag har jag haft privatlektion med en favoritelev! Vi ses ibland och det är så kul! Hon är så vetgirig, vill lära sig och gör det också! Hunden är superduktig!

På em har Karin och jag ridit en sväng. Vilma var också med. Det var svinkallt och blåsigt! När vi nästan var hemma kom en snöskoter. De var snälla och stannade så vi kunde gå förbi. de försökte hälsa på Vilma, men hon gick förbi med högburet huvud! Antagligen för att de hade hjälmar, så man såg ju inga ansikten!

Nu ska vi laga tacos och slappa framför tv:n! 


Imorgon kommer den här tjejen och hälsar på! Mys-pys!
RSS 2.0