Träning av hund och häst

Karin och jag pratade om Freyja idag när vi var ute och red.

Egentligen är båda hennes hästar lite lika när det gäller inlärning. Fast de är olika till sättet!

Ska försöka beskriva:

En del djur är så snabba på att lära sig. De tror att så fort man gjort något ett par gånger så ska det vara så. De bygger ihop en egen kedja och tror att de har löst "koden".

Har sett det hos en del hundar också.

Det kräver ju mycket av tränaren då. Det går inte att upprepa samma sak för många gånger.

Man kan ju dessutom inte bli arg på hästen när den tror fel!

Till exempel så longerade Karin Freyja igår i vår paddock. Hon har lärt henne med ord vilken gångart hon ska ha. Så igår lät Karin hästen fatta galopp i ett hörn. I andra varvet så fattade hon galopp i ett annat hörn.

Idag skulle Karin rida på Freyja i paddocken. Då trodde hästen att det skulle ske på samma sätt som igår. Dvs fatta galopp i vissa hörn. När Karin saktade ner så blev hon så stressad. Hon trodde ju att hon hade kommit på hur det skulle vara.

Det är likadant om man rider i en viss gångart på vissa sträckor, det lär sig de flesta hästar. Men alla blir ju inte stressade eller förvirrade  när det inte blir som de tror att det ska vara. Det upplever jag bara på vissa djur.

På agilitykurser händer det ofta att hundar memorerar en bana efter bara en gång. Sen vill man kanske hoppa på en annat sätt (när man tränar) och komma på ett annat hinder. Hunden fortsätter på samma runda  som förra gången. Då är det ju lätt att ägaren blir arg på hunden och tycker att den är olydig.

När jag gick på specialsöket så var det en liten hund som inte hade kopplat riktigt vad vi gjorde, dvs nosade efter doftämnen. Hon trodde att hon hade löst "koden" för vad vi gjorde och markerade burken efter hur den såg ut. Det hade råkat bli rätt några gånger, att det låg ämne i just den burken.

Men om man jämför lite så är det ju som för oss när vi hamnar i situationer som vi inte riktigt vet hur det ska vara. Man vill ju veta hur det ska vara, vad som förväntas av en och man försöker luska ut på olika sätt.

Men nu kan vi ju inte prata med djuren på vårt språk, så det ställer stora krav på oss om vi vill ha ett bra samarbete.

Det jag vill säga med detta inlägg är att : Döm inte hunden/hästen innan du har analyserat vad du själv gjort!! Du kanske har tränat den att göra fel!


Helgen som gått

Igår, lördag, åkte vi in till stan på fm.

Tomas var hos distriktsköterskan och lade om sin axel. Sen handlade vi mat, var på Granngården och  ÖB.

När vi kom hem var My och Karin här. My hade ju sovit över hos Karin, sen hade de åkt hit och ridit en sväng.

Vi lagade mat, blomkålsgratäng och bacon. Tjejerna kom in också och gjorde en äpplepaj.

När vi hade ätit så kom Fredrik, Marie och Moa lagom till pajen.

Sen var vi ute i stallet några timmar. Klippte kaninernas klor och borstade pälsar. Borstade också en massa fällande hästar...

På kvällen såg vi på Melodifestivalen och åt entrecote med pommes.

Inatt sov jag inte mycket. Kom på att det var verkligen fel val av mat. Så mycket fett på en dag....Hade gallstensont och mådde illa.
 
Vaknade före 7 iallafall och gick ut och fodrade djuren. När jag kom in igen så kröp jag ner och somnade om! Det brukar jag inte, men idag behövdes det!

Det blev lite körigt sen bara för vi skulle till Marianne, Tomas mamma, vid 10. Drack kaffe där och sen åkte vi till det stora loppiset i Folkets hus. Men vi köpte inte ett dugg.

När vi kom hem var Fam Damberg här igen. Barnen var ute och red.Jag lagade fisksoppa till lunch. (klarade min mage!)

Sen var vi ute hela em. Plockade fram hö till en kund. Fixade i stallet med allt som vanligt  och Karin och jag red på våra ston. De var så pigga så vi tränade på att rida förbi varandra och göra halt. Bra träning!

Nu har vi sett Solsidan på tv och ska ta en kopp te.


Fredagkväll

Det känns som lördag idag. Det är för att Tomas är hemma. Han opererade axeln igår.

Igår var en kämpig dag på jobbet. Men enbart för att jag var trött! Birkir blev dålig igen i onsdags kväll. Jäkla mage han har!! När vi kom ut kl 22 var han helt isig, hade svettats och sen rullat sig förstås.

Vi traskade med honom i 2 timmar sen orkade inte han mer. Fick ringa och väcka en stackars veterinär som själv var sjuk, genomförkyld med hosta....

Medans jag ringde lyckades han lägga sig och fastna mot väggen i boxen. Jag fick sån panik så jag drog runt honom med ett grimskaft runt bakbenen utan att tänka på hur jag tog i. Sen fastnade han 2 ggr till (ingen smart häst!) och glodde på mig när jag kom. Tur att han är så liten. Det var inte så tungt, men jag har ont i ryggen idag, eftersom jag inte tänkte mig för hur jag skulle dra!

Efter kramplösande och smärtstillande spruta tog det bara en kvart så blev han lugn. Fick vila i boxen i en halvtimme, sen skulle jag ut och gå igen..... Vad kul, mitt i natten och pannlampan hade lagt av.

Tomas hade jag skickat in, han skulle ju opereras och skulle duscha i något speciellt flera ggr!

Kl 02 kom jag in och tog en dusch och kröp ner.Klockan 04 vaknade jag, på med kläder, ut och kolla i stallet. Det var lugnt. Katur var inne som sällskap och båda stod och tuggade så nöjt. In igen och hade svårt att somna.... Det blev väl drygt 3 timmars sömn.

Skjutsade Tomas till lassarettet tidigt. Jag hann både kasta skräp och panta flaskor innan jag började jobba kl 8!

När klockan var 16 och det var en timme kvar att jobba så somnade jag i  den ena soffan hos min brukare! Tur att han tycker det är lite mysigt när jag ligger där och snarkar! Han brukar skratta åt mig så jag vaknar! Det är lätt att somna när man tillåter sig att lägga sig ner!

Idag har jag haft privatlektion med en favoritelev! Vi ses ibland och det är så kul! Hon är så vetgirig, vill lära sig och gör det också! Hunden är superduktig!

På em har Karin och jag ridit en sväng. Vilma var också med. Det var svinkallt och blåsigt! När vi nästan var hemma kom en snöskoter. De var snälla och stannade så vi kunde gå förbi. de försökte hälsa på Vilma, men hon gick förbi med högburet huvud! Antagligen för att de hade hjälmar, så man såg ju inga ansikten!

Nu ska vi laga tacos och slappa framför tv:n! 


Imorgon kommer den här tjejen och hälsar på! Mys-pys!

Valpbesök

Idag åkte jag och tränade igen, efter jobbet. Sen hem till Karin, som var här hos oss och drack kaffe. Vi hann vara ute en stund sen och fixa i stallet innan vi åkte till valparna.

Oj vad fort det går med dem! 4 veckor och så himla duktiga redan. Karin klippte klorna på dem, de var väldigt vassa! Idag fick de vara i köket, där de kutade runt, lekte med varandra och klättrade på saker. Lena passade på att byta i valphagen så vi hade fullt sjå! 7 små busvalpar!

Vi har nu bestämt vilken valp det blir som ska flytta hit. Den som har ett hjärta i vitt på huvudet fastnade vi för direkt på korten, innan vi ens träffat dem. Sen när jag kom dit så fattade jag inte vilken det var, för flera såg lika ut och Lena hade arbetsnamn på dem. Hon kallde den för Blixten och det var han som var mest framme vid mig. Hon sa flera gånger: Blir det Blixten? Jag vet inte sa jag uppgivet och glodde på de små!
Det var Haklappen, Hjässan, Pricken, Bläsen och vad det nu var mer. Det bara snurrade i huvudet!!

Men idag när Karin och jag kom så var han först framme och viftade på den lilla svansen!
Det är ju han som är våran!

Snacka om att vara för sig. När Lena skulle gå ut i farstun med skräp så såg Blixten, som nu heter Robbie, att det var öppet och sprang mot dörren! Sen försökte han klättra upp på en kökspall också! Oj oj, vilken kille!


När jag kom hem så blev det en kopp te och packa in varor som jag handlat på hemvägen.

Sen ägnades em åt att fixa mat till småfåglarna, kaninerna, fåren och hästarna.

Så har vi städat däruppe och bytt lakan. Ätit kyckling och pastasallad till kvällen.

Snart dags att sova, upp tidigt imorrn för en jobbardag för mig och Tomas ska operera sin axel.

Mina stackars tår...och lite tankar om hundträning.

Sitter med mina sköna microuppvärmda tofflor på fötterna. 2 timmar ute, sen är jag stelfrusen, fast det bara är -2 grader idag.

Haft den långa jobbarhelgen och slutade i morse. Åkte direkt och gjorde ett träningspass i sporthallen. Idag gick det lätt. Vad skönt det är då!

När jag kom hem var Karin här och vi tog lite kaffe och mackor. Sen gick vi ut och mockade, packade foder och fyllde på vatten. In och lagade lunch, pasta och en sås på skinka, lök, svamp och broccoli. 

Sen red vi en sväng. Tog en barbackatur runt Ängsnäs. Vilma var med också. När vi var ute på gärdet vid jaktstugan såg vi 2 rävar som lekte eller om de bråkade! Hästarna stirrade på dem! Vilma varken såg eller hörde dem, hon nosade på alla spår efter djuren som gått på gärdet.

Jag longerade Tindra när vi kom tillbaka. Karin tempade Nökkvi, han flåsade så mycket och hovarna var varma. Men ingen feber. Först trodde vi att han hade lekt, men ingen annan var ju påverkad!

Nu tar vi en kopp te och en bulle och värmer oss lite. Ska åka och köpa havre i Fågelsta sen.Fina Tindra! Fast hon står där de har toan!


Idag när jag åkte hem från stan så var det många som var ute med sina hundar. Undrar hur många jag såg som ryckte och styrde sina hundar med kopplet? Hunden står och nosar och rätt som det är rycker man till för man vill gå. Jag vet, jag har gjort likadant......

Men om man kunde få hundägare att samarbeta med sina hundar, vad mycket lättare det skulle bli! Undrar hur många som ringer hit och säger att de har problem med dragiga hundar!? Men de tänker inte på att de drar själva. Tänk en sån enkel sak som att säga: Nu går vi! Innan man börjar dra i kopplet. Då har ju hunden en chans att göra rätt iallafall. Eller om hunden är långt framför, det hjälper ju inte att rycka i kopplet. För hundar har inte det tänket att de kan räkna ut att de ska sluta dra!

Jag tänkte på mig själv med min första hund som drog i kopplet. På hundkursen fick man rycka till i kopplet och säga fot. Visst hon kunde till slut gå fot, men jag är säker på att hon hade lärt sig fortare med de metoder man använder idag. 

Jag gick på kurs hos Anders Hallgren -81 i Arboga. Där såddes ett frö till att träna på annat sätt. Men det tog många år innan jag ändrade mig. Typ till -05........

Men jag kommer aldrig mer att rycka i ett koppel, inte skrika åt någon hund heller. Jag vet hur man lär hundar saker och det vill jag lära ut till alla som är intresserade.


Hej matte jag kommer!

Svinkallt idag med!

Vad är det för nordanvindar som blåser?? Fryser ju jämt....

Imorse vaknade jag före 7 så hästarna fick tidig frukost, vilket de gillade! Baggen var som vanligt utanför hagen och kom galopperande när han såg mig! Nu får han snart åka hem igen!

Innan Karin kom så hann jag ta hand om lite stryktvätt och byta i marsvinsburen. När vi hade fikat så bar vi fram hö som Ulla skulle hämta under dagen. Tyvärr är det en del dåligt hö som ligger överst, men under är det fint.

Vid lunch åkte Karin till Norrköping och jag åkte till Lena och tittade på valparna. Hur ska man kunna välja!!??Så ljuvliga allihop!

Jag blev kvar där i flera timmar och kände mig inte alls säker på vilken liten prins som ska flytta hit!

Efter besöket blev det snabbmat i farten på mc donalds. Nuggets och morötter. Sen hem till Cattis med ett wgv bälte och till granngården för att handla spån.

På ica hämtade jag nya kameran som vi beställt från Siba. Tar väl ett tag att lära sig.

Fodrade och packade in spån i stallet i bara jeans och frös som en galning! Men jag ville ge dem eftersom klockan var ganska mycket.

Tog lite te och började med maten. Har kokat rotmos och rimmad lägg till matlådor och till kvällen blev det frukostkorv, stekt ägg och stekt potatis.

Nu ska jag gå ut och ge djuren mat igen och kolla så det finns packade säckar till imorgon. Fylla på vatten med, förstås. Katur står inne och är säkert sur för det inte har blivit hinkmat ännu. Men nu ska han få och det ska även Birkir få och Tackorna ska ha kraftfoder. Kaninerna är nog också hungriga.VeraKaninbebis!

Så himla kallt!

Igår jobbade jag em och natt. När jag slutade imorse åkte jag och tränade en sväng. Sen storhandling på Östenssons.

Efter som jag åkte till Ö-son glömde jag att hämta min kamera som kommit på posten! Illa!! Jag skulle också ha åkt till granngården, det glömde jag också.....

Får ta det imorgon ihop med lite andra ärenden.

När jag kom hem och hade packat in allt (vilket tar tid!) så drack Karin och jag kaffe.

Sen gick vi ut. Karin red Tindra och longerade Freyja medans jag försökte jobba mig varm. Mockade, packade foder och bar in ved. Och frös.......

Vi värmde lite rester till lunch och tog en kopp te efter. Sen åkte Karin till jobbet.

Jag och Vilma kom just in efter att ha tagit in mer ved, fodrat får och hästar, hämtat post och frusit.....Fy vad kallt det är!


kall och solig dag

Imorse var hästarna jättehungriga! De gnäggade och kutade runt när jag kom ut. Det var ca -10 grader så de var nog hungriga!

Robert och Mi åkte hem till hennes familj efter frukost. Vi andra gick ut och mockade och grejade lite. Tomas och Victor skottade i rundcorallen så jag kunde longera Tindra en stund. Karin red Freyja i padocken.

Sen gick vi in och åt lunch. Hade gjort en rådjurssadel under tiden vi var ute. Till det blev det potatisgratäng och kantarellsås och grönsaker förstås! Till efterrätt, jordgubbspaj och glass.

Sen red Tomas, Karin och jag en sväng. Hästarna var jättepigga och blev svettiga. Tindra står fortfarande inne. Ska snart gå och fodra och släppa ut henne och Katur som också står inne.

När vi kom tillbaka från ridturen, så skjutsade jag Victor till Mi´s föräldrar så de kunde åka hemåt Uppsala igen.

Karin åkte också hem, så Tomas och jag fortsatte i stallet. Jag frös som sjutton och försökte få upp värmen genom att packa foder och mocka! Birkir fick komma in och äta. Hästarna som stod inne fick torra täcken. Fåren fick mat, tackorna fick kraftfoder. Men en av dem äter bara lite, sen går hon därifrån. Undrar varför?

Sen körde Tomas in transporten på logen. Den ska lagas i veckan. Men just nu är det ju så kallt att hålla på.

När vi var klara med allt så gick vi in och käkade varma mackor och såg på Solsidan."Grisepass" blir det ibland!

Lördagkväll

Idag har det varit underbart väder! Solen strålade tidigt på morgonen och hela dagen.

Vi gick upp skapligt tidigt. Tomas skulle på motorsågskursen, till Ödeshög.

Innan alla var uppe och vi skulle fika/äta frukost (för den del!) hann jag skotta lite snö och hämta in ved. Robert och Mi gick på promenad med Diesal.

Sen har Karin och jag ridit på Freyja och Tindra. Karin red även Nökkvi en sväng.
Efter lunch kom mamma och pappa och fikade, vi gjorde semlor, gott!

Efter att de åkt hem så gick vi ut och gjorde klart i stallet. Nu slappar några framför tv:n, jag bloggar, en duschar och lammrevbenspjällen är i ugnen. Till det blir det pommes och sallad. Får se om det blir film, tv eller kanske spela kort sen!
Fredag och barnen är på hemväg

I går slutade jag jobba på morgonen. Eva och jag åkte och tränade i sporthallen. Sen åkte vi förbi Återvinningen en sväng. Jag åkte hem till mig och tog en efterlängtat kopp kaffe.

Sen var jag ute och mockade, strödde i båda vindskydden och fodrade. Det snöade så jag fick luvan på overallen full med tung snö!

Efter lunch började jag städa. Sen kom Helen på en kopp te. När hon hade åkt så gick jag ut och packade foder, tog in Katur och fixade lite i stallet.

Tomas kom hem och började ploga lite och hämtade hem nytt ensilage. Jag skottade snö så ryggen värkte, den var så tung...

Idag tog jag tag i övervåningen efter frukost och fodring. Dammsög, bytte lakan och rensade flera kassar med skräp. Så skönt att bli av med lite bråte.

Karin kom lagom till fikat. Sen gick vi ut och började fixa med stallet. Jäklar vad snö det kommit. Allt blir ju så mycket jobbigare. Vi gjorde iordning i sadelkammaren. Det är så fint nu! 

Till lunch blev det pannkakor. Sen gav vi oss iväg till affären i Fornåsa. Fy sjutton vad det yrde snö. Vi såg ju knappt något. Pustade verkligen ut när vi kom hem!

Nu har vi tagit en kopp te och ska gå ut och fortsätta i stallet. Till kvällen kommer Robert, Mi och Victor. Det blir så kul  att ses igen. Ska ta in lite kött från stora frysen till helgen.

Det har slutat snö och ser faktiskt lite ljusare ut!


 


Dålig uppdatering....

Har inte haft varken tid eller lust. Men nu ska jag skriva några rader igen!

Det är måndagmorgon och jag dricker kaffe. Klockan är 10 och jag har redan städat hela köket. Igårkväll rev jag ner julgardinerna (förra året satt de uppe till sommaren...) och idag har jag städat och gnott.

Kan inte fatta varför jag städar när jag har mens, för så är det. Det är då det blir städat över skåp och sånt! Rensar och kastar så jag nästan ångrar mig sen.... (bara ibland)

Förra veckan, på onsdagen var Karin och jag i Ullared hela dagen. Hittade massor av bra grejer. Jag köpte bla en bra väst att ha i vår. Endast 69:- i tyg som andas och ett tunt fleecefoder. En tunn fleecetröja för 34.95! Sen en del annat. Ny bärbar telefon, bett till hästen, boots till hästen (29:-!!) lakan och lite mer kläder, både till Tomas och mig.

På tordagen var jag på länsstyrelsen på lammningskurs. Det var jätteintressant med ett pedagogiskt upplägg.

Jobbade torsdag till fredag. Åkte och tränade direkt efter jobbet. På em var jag hos Eva en sväng och hos Cattis. 

Sen var den dagen slut. Lördagen jobbade jag tills igår fm. Den dagen var det ett tråkigt regnande, så vi var i mjölby och shoppade lite M och jag.

Igår var det bättre väder. Efter fm fikat red Tomas, Karin och jag ut en sväng. Det har gått bättre kan jag säga.... Tindra låg på så det blev inte harmoniskt hela ridturen, men hon skötte sig ganska bra ändå. Har inte ridit på nästan en vecka, bara longerat en gång. De var lite pigga allihop!

Em blev det fix i stallet. Tomas satte upp en lampa ute och drog klart elen i sadelkammaren. Där är så fint nu! 

På kvällen städade jag toan, tvättade några maskiner och bytte i marsvinsburen. Karin var snäll och klippte Gullans päls, som var väldigt lång och tjock!

Idag hoppas jag vädret blir skapligt så man kan vara ute och greja lite. Fast hästhagen är väldigt deprimerande. Is, is och is........Imorse ramlade jag. Fast inte halkade, för jag har ju icebugs! Men jag sjönk ner i isen och fastnade, men fortsatte gå med överkroppen....inte så smart.


Tänk när det ser ut så här igen!


Tisdag 1 feb

Måndag var det jobbdag.

Efter jobbet åkte jag till Eva och tittade på hennes nya lägenhet. Den var supermysig! Gammal stil, men nyrenoverad och fin!

Sen hem och fodra, fixa i stallet, laga mat och sen var det kväll.....

Idag var jag hos en hund som drog i kopplet. Hade med mig ett VGW bälte om hon ville testa. Det såg hur bra ut som helst! Men hon ska få prova några dagar, som jag alltid gör. Vill ha nöjda kunder!

Sen har det varit stalljobb, datajobb, telefonsamtal och allt annat hemmajobb! Vilma har varit här när Karin jobbade.

Imorgon ska Karin och jag till Gekås i Ullared, så jag ska försöka komma isäng snart. Ska bara ut till djuren och fodra.


Vilma och Moa


RSS 2.0