Häromdagen när jag var på agility så sa en annan deltagare: Är din hund frisk?

För när de andra tränar så vilar/sover Mio!

Ibland har jag själv ställt mig frågan, så det är ingen konstig fråga alls! Han är otroligt lugn!

Men när jag tänker efter ordentligt och slutar att förringa mig själv, så är det ju faktiskt en del träning som ligger bakom min hunds beteénde........

Jag har ju 2 border collies. Jim 5 år och Mio 2 år. 

Båda har en avstängningsknapp som verkligen är som en knapp! Dutt, så vilar vi, tjohej, nu är det dags att jobba/leka eller något annan aktivitet.

Jim har jag ju inte haft från början så det är inte min förtjänst att han är lugn! Han var sådan!

Mio är troligen resultatet av arv, miljö och träning! Han är ju son till Jimpan.

Men redan när jag fick hem valpen så tränade vi passivitet, jätte-jättemycket!


Eftersom vi bor på landet och är ute mest så hade jag koll på klockan när det var dags att ta paus. Då gick vi in och jag satte mig vid datorn, fikade eller åt mat.  Vi var noga med att gå in och vila, ofta!

Jag tränade också på att de fick sitta uppbundna redan från början. Några meter från postlåda, när jag hämtade posten/tidningen.  Dessutom när jag hade kurser så satt/sitter de bundna vid en stolpe och tränar. Givetvis har jag belönat dem och från början bara suttit korta stunder.

De betyder att de kan sitta tysta och kolla på när andra hundar tränar, även fartfyllda träningar som agility!

Medans andra hundar sitter och piper, skäller och kollar med hög förväntan på att det ska bli deras tur så har ju mina hundar oftast tittat på andra som tränar, utan att få träna just agility! De har istället fått godbitar av att sitta tysta och titta på andra. Obs! Jag har bara belönat när de haft en avslappnad attityd!

Så från och med nu ska jag inte säga att mina hundar är såna! Jag är inte så dålig på att träna hund som jag tror! Fast bättre kan jag bli!

3 kommentarer

Christina

06 Feb 2013 11:17

Men hur kan du ens tänka att du inte skulle vara bra på att träna hund?! Jag brukar ibland prata om bland annat dina hundar när jag vill ge någon form av exempel på hur långt man kan nå med "rätt" metoder, när man tränar på att bygga upp ett samarbete med sin hund och får hunden att göra saker för att den vill inte bara för att man säger att den ska göra något. Självklart spelar arv och miljö också roll, men i slutändan är det arbetet man lägger ner som är det avgörande. Sen är ju det lite av charmen med hundar (eller djur överlag) att man aldrig blir fulllärd, det finns alltid något man kan bli bättre på och nya saker och lära sig! =)

Agneta Damberg

06 Feb 2013 18:06

Tack Christina!
Jag behöver bli snällare...mot mig själv!

Nina Liljedahl

06 Feb 2013 18:45

Nu känner jag inte många "hundmänniskor" men du är i allafall i topp av dem jag känner. Du borde verkligen bejaka dig själv, du som har kurser och lär ut en massa till många hundägare, det kan ju inte vara en slump att dina hundar är bra och välmående hundar. Eller hur?

Sv: Det var väl inte såna där dyra småmaskiga hönät du slängde? Hoppas jag... ;-)

Kommentera

Publiceras ej