Imorse tänkte jag på hundträning igen.
 
Hundarna hjälper mig med fåren på morgonen. Jim tar flocken och föser iväg dem en bra bit och håller dem kvar där. Det är jätteduktigt av honom eftersom han egentligen har lättare för att hämta dem och ta dem mot föraren. 
 
Men jag går ju in i tältet med foder och där ligger de andra två, Allie och Mio som mina "bodyguards"! Så han får sköta sig själv. Jag tittar ut då och då och ropar att han är duktig! Det är så skönt att jag kan lita på honom.
 
I helgen gick det inte alls så bra. Tomas och jag gick in till fåren båda två (helt annan situation än vanligt) och vi pratade med varandra. Jag berättade något som jag var upprörd för. Jag trodde Tomas hade koll på Allie och Mio så jag skickade iväg Jim med fåren. Rätt som det var började Jim gå runt fåren (för ett hämt) Så jag ropade att han skulle gå till vänster.

Då kommer Allie som en skjuten kanon och ska hjälpa till. Det blev kaos! Jag blev förbannad och härjade på dem. Då kommer Mio också och ska hjälpa till! Stackars får! De visste inte vart de skulle!

Jag skrek så jag fick ont i halsen och de åkte ut ur hagen alla tre.

Men när jag funderat en stund så är det ju mig själv jag ska bli arg på.....Hundarna gör inte fel på flit. De fick fel info och jag var ouppmärksam.

Idag när jag skulle fodra så slog det mig: Jösses vad jag JAG  påverkar mina hundar. Är jag lugn och pratar lugnt så lyssnar de och vet vad de ska göra.  

Idag gick det precis som det ska! Jim gick iväg med flocken. Allie och  Mio lägger sig i position vid tältet. Tackan Mira följer med mig, hon lyssnar inte på hundarna. Hon har ju växt upp med dem.

När jag har lagt ut fodret så ropar jag till Jim att det är slut. Han tittar på mig och då får han massor av beröm för att han "släpper " fåren på mitt kommando. Sen kommer han skuttandes, jätteglad mot mig medans fåren springer som tokar till maten. 

Då blir jag alldeles varm inuti! Han är så himla duktig! Och man ser hur nöjd han är när han får beröm!
 
När man skriker, är okoncentrerad, irriterad eller behandlar honom orättvist då går det inget bra! Då kan han av frustration flyga på någon tacka.

Jag vet ju att det är så. Jag måste bara bli bättre på att komma ihåg att vara i nuet och försöka vara sån som jag vill vara!


 
 
 

2 kommentarer

marianne

18 Dec 2014 08:34

Jag är så imponerad av dej och att du tränar hundarna så mycket och bra, att du missar nå´n enstaka gång i bland får väl anses som normalt?! hihi
Det där med att behålla lugnet och fokusera, det är ju samma som jag måste tänka på, och alla som har med djur och/eller barn att göra....att ge tydliga signaler och anvisningar...

Nina

18 Dec 2014 13:02

Jag säger som Marianne, du är så himla duktig med dina hundar! Alla kan ju misslyckats någon gång, man är ju inte mer än människa. Det viktigaste är ju att man tänker igenom situationen efteråt och kommer på vad man gjorde för fel, då kanske man inte gör just det felet någon mer gång. Eller hur?

Dina hundar har en fantastisk matte! Glöm inte det!

Kommentera

Publiceras ej